bangmakerij

gisteren bereikte ons door de brievenbus
het Evangelie volgens DE KEUZE van Jack T.Chick

Kun je via de angst tot de liefde komen? Die vraag stelde ik mij toen ik het evangelisatieboekje DE KEUZE doorlas, verspreid in mijn woonplaats door baptistengemeente “Het Fundament” uit Velp. De boodschap komt via een beeldverhaal van de Amerikaanse tekenaar Jack T.Chick.

de keuze
DE KEUZE van Jack T.Chick
“Dit is echt BEANGSTIGEND nieuws.
Het maakt me ECHT bang.”
En zo is DE KEUZE ook bedoeld.

the choiceHet boekje is een cliché van evangelisatie onder het dreigement van hel en verdoemenis. Qua vorm is het slecht getekend en qua inhoud eendimensionaal. Het verkondigt het Evangelie, dat per definitie een goede boodschap is, via de angst. Het personage in DE KEUZE roept op een gegeven moment verschrikt uit: “Dit is echt BEANGSTIGEND nieuws. Het maakt me ECHT bang.” En zo is DE KEUZE ook bedoeld.

Evangelisatie die de angst voor de duivel, de hel en de verdoemenis gebruikt om je onder druk te zetten, is helemaal vergeten dat God Liefde is en dat de Liefde nooit zal dwingen. Gisteren zullen veel van mijn plaatsgenoten die het boekje vluchtig doorgebladerd hebben weer bevestigd zijn in hun gelijk dat het christelijk geloof eng, naar en bekrompen is. DE KEUZE bewijst het christelijk geloof geen dienst, maar is juist antireclame. God beroert het hart zacht en teder en zet nooit ruw het mes op onze keel.

the choice [ chick.com ]