all about evil

Het kwaad all about evil
Tropenmuseum Amsterdam 18 december 2004 tot 12 september 2005

(…)Het Kwaad. Angstaanjagend en intrigerend. Oorsprong van ellende, regelrechte rampspoed en allerhande pech. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de eeuwige worsteling van de mens met het Kwaad. Een verhaal van alle tijden en landen, culturen en religies. Verteld in een spectaculaire setting vol duivels en demonen, verleidelijke vrouwen en bijzondere voorwerpen van over de hele wereld. Daal af naar de wereld van Het Kwaad en maak kennis met bekende en minder bekende hoofdpersonen als Adam en Eva, Satan en Eshu, Eucalypta en Rangda, Kali en Darth Vader.

hoe heksen zich in West Afrika in dieren kunnen veranderen
De poster laat voorbeelden zien van hoe heksen zich in West Afrika in dieren kunnen veranderen.
Papier, Nigeria, ca. 2000

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema’s. Het eerste deel toont hoe de mens altijd de behoefte heeft gehad om de aanwezigheid van het Kwaad te verklaren. Hij bedacht machtige epische verhalen over de strijd tussen goden en demonen, maar zocht de oorzaak soms ook in zichzelf, zoals in het Boeddhisme.

De tweede sectie gaat over de wijze waarop de mens het Kwaad gezichten en gestalten geeft, gezichten waarin de mens de angsten en de bedreigingen van zijn tijd projecteert. Een bonte stoet van heksen, duivels en demonen passeert hier de revue. De onderwereld komt hier ook aan bod: een bron van inspiratie voor Balinese houtsnijders en computergame-ontwerpers.

De omgang met het Kwaad is het thema van de derde sectie. Doorgaans probeert de mens het Kwaad ver van zich te houden met behulp van amulet, gebed, bezweringsritueel of dans. Tegelijkertijd hebben elementen van het Kwaad ook een verleidende, flirterige kant die vaak in populaire westerse cultuur gebruikt wordt. Deze knipoog naar het Kwaad vinden we bijvoorbeeld in de rock „n roll en de gothic-scene. (…)

Bron: www.kit.nl/tropenmuseum/tentoonstellingen/kwaad

28/10 toen | heiligen van de dag