de volgende twee eeuwen

Bijzondere filmopname van Friedrich Nietzsche omstreeks 1899

Spookachtige beelden uit de kraamtijd van de film. Een unieke opname van de zieltogende profeet van het nihilisme. Inmiddels twee eeuwen later zien we hem daar nog steeds liggen, weggezonken in een geestelijke schemering en met uitgedoofde blik. Terwijl we in de kudde op youtube.com langs de afgronden van het bestaan grazen, vrolijk onszelf aan het broadcasten zijn en allang niet meer beseffen wat hij beseft heeft.

“Waar ik het relaas van doe is de geschiedenis van de volgende twee eeuwen. Ik beschrijf wat zal komen, wat niet meer te vermijden valt: de opkomst van het nihilisme.”
Men kan het nu al beschrijven, want noodwendigheid is aan het woord hier. De toekomst spreekt al in honderden tekenen in het heden, en overal wordt dit noodlot aangekondigd. Voor de muziek van de toekomst zijn de oren nu al gespitst. Sinds enige tijd is Europa als op weg naar een katastrofe, de spanning stijgt met het verstrijken van elk decennium; als een rivier dat de monding wil bereiken gaat de stroom voort: rusteloos, gewelddadig en hals over kop. Gelijk een stroom die naar het einde raast, die zich niet meer bezint, maar bang is om zich te bezinnen.
“Hij die hier spreekt heeft niets anders gedaan dan nadenken. Hij heeft het instinct van een eenzame filosoof, hij is iemand die met opzet liever aan de zijlijn staat,
er buiten staat, geduldig, voorovergebogen, achterblijvend.”
Als geest vol durf en aangetrokken tot experimenteren, heeft hij al kennis gemaakt met ieder labyrint van de toekomst: als een voorspellende vogelgeest die terugkijkt om te gaan vertellen over wat zal komen. Hij is de eerste volkomen nihilist in Europa, die het gehele nihilisme is doorgewandeld en tenslotte heeft achtergelaten, buiten zichzelf.”
 
Bron: Wil tot Macht

Profetische woorden over de 20ste eeuw. Had zijn blik nog iets verder gereikt tot in onze tijd, dan had hij niet alleen gesproken van een stroom die naar het einde raast, maar ook van een web dat ons allemaal inspint in onze individuele behoeften. Wordt het geen tijd om de computer even uit te zetten en even aan de zijlijn te gaan staan?

youtube.com