it was 49 years ago today

op 1 juni 1967 werd de lp een kunstvorm
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Ik maakte pas twintig jaar na dato kennis met de moeder van alle conceptalbums. Op 1 juni 1987 werd ook op de Nederlandse televisie de documentaire It was twenty years ago today uitgezonden. Een vriend had deze voor mij opgenomen op VHS en ik keek wel twintig keer. Ik besloot de LP onmiddellijk aan te schaffen. In 1987 was de compact disc al volop verkrijgbaar maar ik wilde per se het vinyl en de kartonnen hoes. Dat was een gelukkige keuze. Ook al is het een exemplaar uit de jaren tachtig, het werkt toch als een fetisj. Dit hielden de hippies van 1967 ook in hun handen en als ze de dubbele hoes opensloegen, keken de Beatles je recht aan alsof ze tegenover je zaten.

Sgt. Pepper's
de binnenkant van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is bijna net zo bekend als de voorzijde
Als 14 juli 1789 voor de Franse Revolutie staat, dan staat 1 juni 1967 voor de Psychedelische Revolutie.

In Revolution in the Head plaatst Ian MacDonald Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band samen met zijn voorganger Revolver (augustus 1966) op het hoogtepunt van The Beatles, precies in het midden van hun bestaan, de jaren 1966-1967. De titel van zijn boek slaat dan ook vooral op de psychedelische revolutie waarin The Beatles misschien wel de hoofdrol hebben gespeeld. De twee bovengenoemde albums bevatten iconische nummers als Lucy in the Sky with diamonds en A day in the life en uitgesproken geestverruimende nummers als Tomorrow never knows en Within you without you. Bovendien verscheen in februari 1967 nog de legendarische single met Strawberry Fields Forever. Als 14 juli 1789 voor de Franse Revolutie staat, dan staat 1 juni 1967 voor de Psychedelische Revolutie.

Sgt. Pepper's
Bijna nergens is de psychedelische omwenteling van 1967 zo zichtbaar geworden als op de cover van Sgt. Pepper’s. The Beatles van Love me do (1963) waren niet alleen historisch geworden maar leken ook uit een ander tijdperk te komen.

Side One
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
With a Little Help from My Friends
Lucy in the Sky with Diamonds
Getting Better
Fixing a Hole
She’s Leaving Home
Being for the Benefit of Mr. Kite!
 
Side Two
Within You Without You (Harrison)
When I’m Sixty-Four
Lovely Rita
Good Morning Good Morning
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)
A Day in the Life