de zon breekt door

de fresco’s van Tiepolo in Udine

TiepoloDe achttiende-eeuwse Italiaanse schilder Giambattista Tiepolo (1696-1770) uit Venetië schilderde zijn eerst grote opdracht in het Palazzo Patriarcale in Udine. Daar werkte hij tussen 1725 en 1728 aan een aantal fresco’s. In Würzburg zou hij 25 jaar later nog een bisschoppelijk paleis decoreren. Hiermee zou hij zijn grootste roem verwerven.

In 1725 zien we al duidelijk Tiepolo‘s unieke stijl naar voren komen. Hij leunt weliswaar sterk op Paolo Veronese maar geeft er een heel eigen draai aan. Het lijkt alsof hij Veronese gebleekt heeft. De kleuren zijn licht geworden. In Udine zien we voor het eerst het snoepwerk van het rococo. Deze stijlverandering van barok naar rococo in het tweede kwart van de achttiende eeuw wordt wel eens toegeschreven aan het veranderde klimaat. De tijd van de grote godsdienstoorlogen was na de Vrede van Utrecht (1713) voorbij en de Verlichting was aangebroken. Bij Tiepolo zien we de zon doorbreken.

De tijd van de grote godsdienstoorlogen was na de Vrede van Utrecht (1713) voorbij en de Verlichting was aangebroken. Bij Tiepolo zien we de zon doorbreken.
Tiepolo
De ontmoeting tussen Jacob en Ezau
Tiepolo
Het oordeel van koning Salomo
Tiepolo
Sara krijgt bezoek van de engel, een voorafbeelding van de Annuniciatie
Tiepolo
detail
The Diocesan Museum was established in 1963 and since 29th April, 1995 has been housed in the Patriarchal palace, former residence of the Patriarch of Aquileia and current seat of the Bishop of Udine. The architectural and pictorial context of extraordinary beauty in which the collections of the museum are displayed was the reason why the whole complex was named “Museo Diocesano e Gallerie del Tiepolo”.
 
Bron: musdioc-tiepolo.it