Russische landschappen [ 1 ]

zaterdag gezien in Assen: Передви́жники
Russisch Realisme rond Repin 1870-1900

Een van de meest geniale Russische schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw is voor mij Fyodor Vasilyev (1850-1873). Op de tentoonstelling in Assen hangen twee bijzondere landschappen van hem. Het ene is een plattelandstafereel uit 1869 in de traditie van het 17e eeuwse Hollandse realisme. Het is met een warm palet geschilderd en laat duidelijk de lyrische benadering van Vasilyev zien.

Fyodor Vasilyev
Fyodor Vasilyev
plattelandstafereel (1869)

Het andere landschapsschilderij is een rivierlandschap (aan de Wolga) met boten. Repin zou dit thema ook gebruiken, maar daarbij veel meer de nadruk leggen op het sociale aspect. Hij bekommerde zich om het lot van de moderne galeislaven. Vasilyev schildert het tafereel in zijn karakteristieke warme kleuren en doet aan Turner denken. Het gaat het hem niet om de mensen maar om een visioen van licht en kleur.

Fyodor Vasilyev
Fyodor Vasilyev
boten op de Wolga (1870)

Tussen 1870 en 1873 schilderde Repin zijn bekendste schilderij. De Wolgaslepers wordt wel eens de Russische Nachtwacht genoemd. Het doek is 281 cm lang en 131,5 cm hoog.

De wolgaslepers
Ilya Repin
De wolgaslepers (1873)
Ivan Yendogurov
Ivan Yendogurov
het begin van de lente (1885)

Fyodor Vasilyev | Ivan Yendogurov