volg de meester [ 124 ]

olieverfschets n.a.v. Peter Paul Rubens

Maandag schreef ik dat de blik van de martelaar tijdens zijn/haar laatste beproeving nauwelijks nog voorkomt in de moderne beeldcultuur. Zaterdagavond zag ik een uitzondering in de film Silence. Liam Neeson speelt hierin een Portugese priester die afvallig is geworden doordat hij zijn ultieme beproeving niet doorstaan heeft. De Japanners martelen voor zijn ogen zijn vrienden en verleiden hem zo zijn geloof af te zweren. Neemt hij afstand van Christus, dan zullen zijn vrienden in leven blijven. Het moment van geestelijke verscheuring door dit duivelse dilemma is door cinematograaf Rodrigo Prieto vastgelegd. Overigens is het in onze tijd moeilijk voor te stellen waarom het een duivels dilemma is. Wanneer we anderen kunnen helpen, lijkt het afzweren van geloof op het loslaten van een denkbeeld en is dat eerder een plicht dan omgekeerd.

Liam Neeson
twee olieverfschetsen: rechts de profeet Daniël in de leeuwenkuil (Rubens) en links Liam Neeson in Silence (Scorsese)

volg de meester [ 1-124 ] | van oude meesters en dingen die niet voorbijgaan