Frans Jozef

vandaag 88 jaar geleden overleden:
Frans Jozef I keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije,
21 november 1916
( … ) In 1848 kwam Frans Jozef op de troon, nadat de zwakke keizer Ferdinand I was afgezet en zijn vader Frans Karel van de troon had afgezien. In 1853 trouwde hij met Elisabeth van Beieren, beter bekend als Sisi. Samen kregen zij vier kinderen. De bekendste hiervan is ongetwijfeld kroonprins Rudolf, die al in 1889 zelfmoord pleegde. De overheid onder keizer Franz Jozef was corrupt en ongecontroleerd. Het gehele rijk werd zeer centralistisch bestuurd vanuit de hoofdstad Wenen. Ook de kerkhervormingen werden ten nadele van de bevolking weer afgeschaft.
Frans Jozef
In 1859 wisten Italiaanse nationalisten zich aan Oostenrijk te ontworstelen en in 1866 na een nederlaag in de oorlog tegen Pruisen was ook de rol van Oostenrijk in de Duitse politiek uitgespeeld. Door de nederlaag tegen Pruisen ging Oostenrijk zich weer meer richten op de oosterburen. In 1867 kwam de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie tot stand. Hongarije bleef soeverein maar wel verenigd met Oostenrijk. Frans Jozef werd dan ook keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. In 1907 vonden eerste algemene verkiezingen plaats. Welliswaar alleen voor mannen, maar het was een begin.
 
Naar aanleiding van de moord in Sarajevo in 1914 op de beoogde opvolger van Frans Jozef I, Frans Ferdinand, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Tijdens de oorlog, in 1916, stierf Frans Jozef. Hij liet een zwak rijk achter, waarvan hij wist dat het einde in zicht was. Zijn opvolger was zijn achterneef Karel I. ( … )
 
Bron: wenen.nl