Taormina

Taormina als bestemming voor landschapsschilders in de 19e eeuw

G7 2017Het Grieks-Romeinse theater van Taormina op Sicilië was aan het begin van de negentiende eeuw een geliefde bestemming voor landschapsschilders. De combinatie van de ruïnes op de voorgrond en de majestueuze Etna op de achtergrond, was voor schilders een capriccio die ze niet zelf hoefden te verzinnen.

In de eerste helft van de achttiende eeuw kwam vanuit Engeland het toerisme naar Italië op gang. Rijke jongemannen reisden op hun Grand Tour door Italië van Venetië via Florence, Rome, Napels, Amalfi naar Taormina (of in omgekeerde volgorde). Dit werden gezien als de meest schilderachtige plaatsen ter wereld. Na de Engelse toeristen kwamen de schilders. Ze kwamen overal vandaan, vooral uit Noord-Europa. Tenslotte kwamen ook de Amerikaanse schilders. Thomas Cole, de vader van de theatrale Hudson River School, was een van de eerste Amerikaanse schilders die Taormina in april 1842 bezocht. De Franse schilder Achille Etna Michallon was er 22 jaar eerder.

Michallon
Achille Etna Michallon 1820
Thomas Cole
Thomas Cole 1842

Taormina [ nl.wikipedia.org ]