Ivor Hele

… was een Australische kunstenaar die ook werkte aan het front

Kort na mijn bezoek aan het voormalige westfront van de Eerste Wereldoorlog schreef ik hier iets over de Engelse schilder Paul Nash die met verf verslag deed van zijn ervaringen aan het front. Nu ontdekte ik laatst de website van het Canadese warmuseum met een uitgebreid overzicht van schilderijen van ‘oorlogskunstenaars’, verdeeld in zeven categorieën: battle, work, service, casualities, captivity, home en leisure. De kunstenaars komen uit Canada, Australië en Engeland Een van de grootste talenten vind ik persoonlijk Ivor Hele uit Australië.

Ivor Hele
Ivor Hele, Tobruk (Libië1941)
potlood olieverf op doek, 48.1 x 57.8 cm

Ivor HeleIvor Hele (1912-1993)
began his art studies with James Ashton in Adelaide at the age of seven. In 1928 he travelled to Europe studying in Paris and Munich. At the end of 1940 he joined the 2/48th Infantry Battalion in North Africa. In 1941 he was appointed an official war artist, serving in North Africa, New Guinea and, in 1952, in Korea. Hele’s robust, sculptural forms are influenced by Michelangelo and Rubens.

Ivor Hele
Hele kende de oude meesters goed zoals blijkt uit deze tekening met de beweeglijkheid van Rubens en het licht van Rembrandt.

Ivor Hele. The Heroic Figure