the shadows of Mildred Pierce

vandaag gezien op BBC2: Mildred Pierce (1945)

Voor veel liefhebbers van film noir zijn de jaren veertig het neusje van de zalm. De stijlmiddelen die in de jaren twintig in de Duitse expressionistische film ontwikkeld werden, zijn dan geperfectioneerd. Die middelen lijken soms beperkt: sterke licht-donkercontrasten, diagonalen, spiralen, extreme close ups en het spel van schaduwen. Maar de cinematografie van de jaren veertig laat zien wat een rijkdom aan variatie er mogelijk is. Sheila O’Malley laat op haar blog The Sheila Variations een aantal stills uit Mildred Pierce zien, een klassieker uit 1945. Ik vond via Pinterest nog een paar sterke beelden uit deze film van Michael Curtiz. De cinematografie is van de legendarische director of photography Ernest Haller (1896-1970).

Mildred Pierce
still uit Mildred Pierce
Mildred Pierce
still uit Mildred Pierce
Mildred Pierce
still uit Mildred Pierce

The use of shadow and flashback in Mildred Pierce [ ufilmanalysisfall13.wordpress.com ]
Stills uit Mildred Pierce op Pinterest