wat een nul ben ik …

vannacht gezien op Canvas: American Splendor (2003)

American SplendorVerwacht in een verfilming van of over een underground comic geen heroes, winners of happy end. Want de Amerikaanse underground comic is de volmaakte tegenhanger van de American Dream met zijn superhelden. Als je Ghost World gezien hebt, ken je de toonzetting: schlemielige figuren die gewapend met gitzwarte zelfspot door het leven sukkelen. Voordat Ghost World verfilmd werd, maakte regisseur Terry Zwigoff een documentaire over Robert Crumb, het boegbeeld van de Amerikaanse underground comic. Crumb speelde in Ghost World (2001) en in American Splendor ook weer een rol. Hij is het prototype van de loser: een schutterige neuroot die zijn foute uiterlijk heeft gecultiveerd en er eigenaardige hobbies op nahoudt, zoals het verzamelen van 78-toeren platen. In Harvey Pekar, die de hoofdrol speelt in American Splendor, ontmoeten we zijn evenknie. Pekar is een gloomy guy die zich in het deprimerende Cleveland ook al niet thuis voelt.

American Splendor is een mix van documentaire, zwarte komedie en graphic novel. We zien interviews met Harvey Pekar en volgen ondertussen zijn leven terwijl hij gespeeld wordt door Paul Giamatti. Net als Steve Buscemi (die de rol van Seymour vertolkt in Ghostworld ) speelt Giamatti meestal een sukkelige man. Hij zet Pekar overtuigend neer, met een permanente frons van kwelling en verongelijktheid op zijn gezicht. Wanneer hij in de spiegel kijkt, lezen we in zijn gedachtenwolkje “There’s another reliable disappointment.”

Harvey Pekar
Harvey Pekar is een archiefbediende in een ziekenhuis in Cleveland, die niet bepaald gelukkig is met zichzelf of z„n leven: hij is geen adonis, zijn vrouw heeft hem net in de steek gelaten, zijn job gaat helemaal nergens naartoe en dan raakt hij nog z„n stem kwijt ook. Geïnspireerd door een ontmoeting met Robert Crumb, begint hij in de jaren zeventig stripverhalen te schrijven over zijn eigen leven – alle banale, kleingeestige, futiele details van z„n deprimerende bestaan kotst hij in één gulp uit in zijn comic-scenario’s. De tekeningen zijn niet meer dan rudimentaire figuren, streepjes en bolletjes, maar Crumb ziet er voldoende brood in om zichzelf aan te bieden als illustrator. De underground stripreeks American Splendor is geboren.
 
Tijdens de jaren tachtig wordt Pekar een soortement symbool voor de loser die er ongegeneerd een statement van maakt een loser te zijn. Zijn strips worden razend populair in het circuit, hij wordt een vaste gast op de David Letterman-show en hij vindt onder zijn fans zelfs een nieuwe echtgenote: Joyce Brabner (Hope Davis), een hypochondrische vrouw die zelf ook niet gespeend is van persoonlijkheidsproblemen.
 
Bron: digg.be

americansplendormovie.com | american splendor [wikipedia] | underground movies