peperdure fantasie

maandagavond met Michaela gezien op ZDF:
The Brothers Grimm (2005) van Terry Gilliam

Terry GilliamTerry Gilliam begon zijn filmcarriére met de legendarische low budget animatiefilmpjes voor Monty Python’s Flying Circus. Zijn eerste speelfilm MontyPython and the Holy Grail maakte hij in 1975 met het team van Monty Python, voor nog geen kwart miljoen pond. Toen hij in de jaren tachtig fantasyfilms ging maken, kon hij over veel meer geld beschikken. Time Bandits uit 1981 kostte bijvoorbeeld al 5 miljoen dollar. Want fantasy is duur, zeker de fantasie in het hoofd van Terry Gilliam. The Adventures of Baron Munchausen uit 1988 was beraamd op 23 miljoen dollar maar kostte in werkelijkheid het dubbele. In 1999 ontving hij voor het maken van The Man Who Killed Don Quixote een budget van 32 miljoen dollar, een van de hoogste bedragen die ooit in Europa voor het maken van een film was neergeteld. Maar hoofdrolspeler Don Quixote (Jean Rochefort) werd ziek, slecht weer en andere tegenslagen teisterden de set en de film werd stilgelegd. Voor de investeerders was het een gigantische strop. De documentaire Lost in La Mancha over het mislukken van een mega filmproductie (‘the unmaking of’), probeerde nog wat goed te maken. En toch bruiste Gilliam’s fantasie na het fiasco van The Man Who Killed Don Quixote er niet minder om.

Brother's Grimm
de mooie maar gevaarlijke Thuringer Koningin (Monica Belluci)

Een paar jaar geleden maakte hij de duurste film die hij ooit gemaakt had. The Brothers Grimm (2005) kostte een lieve 80 miljoen dollar. Misschien omdat de wereld sinds 2001 in de ban was geraakt van de Lord of the Rings-trilogie en de ‘sandalenfilm’ (o.a. Gladiator, Troy, Alexander) een comeback maakte, durfden de investeerders het weer aan om een peperdure kostuum-fantasyfilm te bekostigen.

The Brothers Grimm
De film begint aan het einde van de 18e eeuw, wanneer Wilhelm en Jacob nog kinderen zijn. Hun zus ligt op sterven, maar het gezin is te arm om medicijnen te kopen. Jacob wordt er op uitgestuurd om de koe te verkopen. Als hij terug komt, heeft hij in plaats van medicijnen magische bonen gekocht. De zuster sterft, waarop Wilhelm boos is op zijn broer omdat hij haar had kunnen redden. Het verhaal gaat dan 15 jaar vooruit, hier zie je Jacob en Wilhelm die het door Fransen bezette Karlstadt binnenkomen. De molen net buiten de stad wordt bezeten door een geest, en Wilhelm en Jacob weten de geest te verdrijven en maken daarmee de plaatselijke bevolking blij, waardoor ze tot helden worden gemaakt. Maar al snel blijkt dat de twee dit alles in scène hebben gezet, ze belazeren de plaatselijke bewoners van dorpen en steden door heel Duitsland om zo roem en rijkdom te vergaren. Nadat ze hun actie breeduit vieren in een herberg, worden ze opgepakt door Cavaldi, die ze naar een Franse generaal brengt genaamd Delatombe. Deze Delatombe dwingt de twee een mysterie op te lossen van 9 meisjes, die verdwenen zijn uit het dorp Marbaden. De gebroeders moeten uitzoeken wie de dader is en komen er al snel achter dat dit niet gedaan is door oplichters zo als zijzelf.
 
DVD Brothers GrimmEr blijkt een echte onverklaarbare kracht achter de verdwijning van de meisjes te zitten, dat leidt naar de mooie maar gevaarlijke Thuringer Koningin, die het bloed van meisjes nodig heeft om zelf jong te kunnen blijven. Eeuwen geleden, onderwierp de Koningin de plaatselijke bevolking om hun magie in bezit te krijgen, inclusief een spreuk die het eeuwige leven bevat. Een jaar later werd het plaatselijk koninkrijk belaagd door de pest, en liet de koningin een hoge toren bouwen om de pest te ontlopen. Alle burgers inclusief de koning stierven en vergingen tot stof. De koningin dacht de pest te kunnen ontlopen, maar wist niet dat de pest gedragen werd door de wind. Zelf werd ze ook door de pest getroffen, maar dankzij een spreuk had ze het eeuwig leven. Haar lichaam begon wel weg te rotten, waardoor ze haar jeugdige uitstraling en schoonheid verloor. Haar schoonheid zag ze alleen nog maar in haar magische spiegel, waardoor haar leven een grote illusie was. De Koningin is aan het werk geslagen door haar magie te gebruiken op een mysterieuze wolfman, die haar twaalf jonge meisjes moet brengen, waarvan ze het bloed moet drinken om haar schoonheid terug te krijgen. De gebroeders Grimm gaan samen met de spoorzoeker Angelika en Mercurio Cavaldi het tot een einde brengen en de moorden stoppen.
 
Bron: nl.wikipedia.org
Brother's Grimm
de ijdele Thuringer Koningin (Monica Belluci)

Films van Terry Gilliam

Monty Python and the Holy Grail (1975) (co-directed with Terry Jones)
Jabberwocky (1977)
Time Bandits (1981)
The Crimson Permanent Assurance (1983) (onderdeel van Monty Python’s The Meaning of Life)
Brazil (1985)
The Adventures of Baron Munchausen (1988)
The Fisher King (1991)
Twelve Monkeys (1995) (inspired by Chris Marker’s La Jetée).
Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
The Brothers Grimm (2005)
Tideland (2005)

(Bron: en.wikipedia.org)

The Brothers Grimm [digg.be]