Film Noirs op YouTube [ 8 ]

gezien op Cult Cinema Classics: The Big Combo (1955)

Eigenlijk hou ik helemaal niet van misdaadfilms maar voor film noir heb ik een groot zwak. De zwartwit-cinematografie, belichting en het tijdsbeeld zuigen me altijd weer een nieuwe noir binnen. In het public domain staan honderden films waarvan het copyright om verschillende redenen niet verlengd is en die dus legaal via het internet getoond mogen worden, zoals op het YouTube-kanaal Cult Cinema Classics. In maart keek ik naar twaalf film noirs uit de periode 1945-1955. Het zwaartepunt valt in de tweede helft van de jaren veertig omdat het genre toen op zijn hoogtepunt was en de meeste verschenen. In de komende reeks bespreek ik deze twaalf films: 1 uit 1945, 4 uit 1946, 2 uit 1949, 2 uit 1950 en 1 uit 1955. Deze keer: The Big Combo van Joseph H. Lewis. Cinematografie van John Alton.

The big comboThe Big Combo is een klassieke film noir uit de latere periode en vooral bekend door zijn laatste iconische shot van de contouren van de hoofdfiguren in de mist. Film noir teruggebracht tot maximale expressie met een minimum aan beelden. Het was een shot van cinematograaf John Alton, een van de meesters van de film noir. Net als Fritz Lang, Otto Preminger en zovele andere Duitstaligen bracht hij het expressionisme in de cinema uit Europa mee naar de Verenigde Staten. Het weelderige camerawerk van Alton zet al direct in met de eerste scene, een soort staalkaart van visuele effecten die film noir tot film noir maken. The Big Combo moet het vooral hebben van de cinematografie. Alton heeft meer zijn stempel deze film weten te drukken dan regisseur Joseph Lewis.

The big combo
Still uit de eerste scene van The Big Combo waarin John Alton alle registers opentrekt.
PaintingwithlightPainting with Light by John Alton is the first book written on cinematography by a major cinematographer. The book was first published in 1949. The book’s primary focus is on light and the many complex ways a camera crew can manipulate it for effect. Although much of the technical information is now obsolete, Alton, who worked on the films noir classics T-Men, He Walked by Night, The Amazing Mr. X, and The Big Combo, explains how lighting, shooting locations, and various camera techniques can be used to create a visual mood in film.

Bekijk deze film op YouTube