Grote Sabbat

vandaag viert de Orthodoxe Kerk Grote Sabbat
de dag van Christus’ nederdaling in de Hades
In de Orthodoxe Kerk wordt deze dag Heilige en Grote Zaterdag of de Grote Sabbat genoemd. Omdat op deze dag Christus fysiek “rustte” in het graf. Maar men gelooft ook dat op deze dag Christus geestelijk nederdaalde in de hel. En de hades veroverde, om de zielen van hen die daar vastgehouden waren, te redden en naar het paradijs te voeren.
epitafios of plasjenitsa
de Epitafios (Plasjenitsa) met de graflegging van Christus blijft met bloemen bedekt van de vespers op Goede Vrijdag tot aan de Paasvigilie midden in de Kerk
Op zaterdagmorgen, wordt er een gecombineerde vesperdienst met de Goddelijke Liturgie van de Heilige Basilius de Grote gevierd. Dit is de langste Goddelijke Liturgie van het gehele jaar en traditioneel ook degene die qua uur het laatst gevierd wordt. Na de Kleine Intocht zijn er 15 oud-oudtestamentische lezingen. Net voor de Evangelielezing (Mattheus 28:1-20) worden alle (altaar)bekledingen en gewaden veranderd van zwart naar wit. De diaken bewierookt de gehele kerk. In de Griekse traditie strooit de geestelijkheid laurierbladeren en bloembladeren door de gehele kerk om de verbrijzelde poorten en verbroken ketenen van de hel en Jezus’ overwinning op de dood te symboliseren. Terwijl de liturgische atmosfeer verandert van verdriet naar blijdschap, wordt de paasgroet “Christus Is Opgestaan” niet uitgewisseld. Deze wordt pas uitgewisseld na het Paasvigilie. De gelovigen gaan door met de vasten. De reden hiervoor is dat, de Goddelijke Liturgie op Heilige en Grote Zaterdag de verkondiging voorstelt, van Jezus’ overwinning op de dood, aan hen in de Hades. De Opstanding is nog niet verkondigt aan de mensen op de aarde (dit zal plaatsvinden tijdens het Paasvigilie).
 
De Grote Vasten was van oorsprong de periode van catechese voor de catechumenen om hen voor te bereiden op de doop en myronzalving op Pascha (Pasen). Voor het samenstellen van het huidige Paasvigilie van Johannes van Damascus was deze dienst de belangrijkste Paasviering. Volgens de traditie vindt het ontvangen van catechumenen plaats na deze dienst.
 
Bron: nl.wikipedia.org

Father Alexander Schmemann on Holy Saturday [ schmemann.org ]