in het kielzog van Darwin

het Beagle Project is zondagavond op Nederland 2 van start gegaan
vanavond om 20.40 volgt het Belgische Canvas

Zondagavond zond de VPRO de eerste aflevering uit van ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’, een ambitieus project dat een lieve 12 miljoen Euro gekost heeft en waaraan ook Teleac en Canvas hun steentje hebben bijgedragen. Maar hoofdsponsor Randstad zal daarbij ook een grote duit in de zak hebben gedaan. Het Beagleproject gaat 35 weken duren en zal de Clipper Stad Amsterdam gaan volgen op zijn reis om de wereld. Het hoogtepunt zal rond kerstmis vallen, wanneer de bemanning in de voetsporen van Charles Darwin de Galapagos eilanden zal betreden. Achterachterkleindochter Sarah Darwin is van plan om evenals als haar beroemde betovergrootvader de hele reis om de wereld aan boord te blijven. Maar de meeste gasten zullen tijdelijk meevaren zoals Redmond O ‘Hanlon die we in Plymouth aan boord zagen gaan samen met ex-bioloog Ronald Plasterk.

Beagle website
de website beagle.vpro.nl

De VPRO heeft net als met het project In Europa weer een prachtige website gelanceerd, zodat het Beagleproject een echte cross-media productie is geworden. In de modus ‘kaart’ (zie afbeelding boven), kun je op de website in realtime de wereldreis van de ‘Beagle’ volgen op een fraaie natuurkundige wereldkaart, hetgeen heel wat exclusiever overkomt dan de uitgekauwde kaart van google maps, waar de site van In Europa gebruik van maakt.

vader Serafim zegent het schip in Delfzijl
voordat de Clipper Stad Amsterdam naar Plymouth vaart, worden schip en bemanning in Delfzijl door de Russisch-orthodoxe priester vader Serafim Standhardt gezegend.
In deze eerste aflevering maken we kennis met het schip en de belangrijkste opvarenden: Sarah Darwin (achterachterkleindochter van Charles en bioloog), Dirk Draulans (bioloog en Darwin-kenner) en Lex Runderkamp (journalist, gastheer en verteller van de reeks). Voor het vertrek gaan Sarah en Dirk in Groot-Brittanniëop zoek naar de motieven van Charles Darwin voor zijn wereldreis, bijna 180 jaar geleden. Op de clipper Stad Amsterdam wordt ondertussen hard gewerkt om het schip helemaal op punt te stellen voor zijn wetenschappelijke missie, voor de televisie-uitzendingen en de interactieve internetconnecties. En dan is het zover: het schip is klaar voor het vertrek.
 
Gasten in deze aflevering zijn onder meer: James Moore (biograaf Darwin), Randal Keynes (schrijver, achterachterkleinzoon van Charles Darwin en woordvoerder van de Darwin-nazaten), Simon Keynes (“Beagle nerd“ van de familie Darwin), Anthony Smith (beeldhouwer, tekenaar, fotograaf), en diverse wetenschappers die het schip voorbereiden op de reis.
 
Bron: canvas.be

weblogs.vpro.nl/beagle | thebeagleproject.blogspot.com | darwin200.org