Bonny Johnny

John Adams biografie van David McCullough in het Nederlands vertaald
Ambo, Amsterdam. ISBN 9789026321795; 680blz. € 49,95

Ter gelegenheid van het 400-jarige jubileum van de betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten, is onlangs een Nederlandse vertaling verschenen van de dikke biografie over John Adams. Deze tweede president van de jonge Republiek van de Verenigde Staten had een bijzondere band met de Republiek der Verenigde Nederlanden.

John Adams biografieJohn Adams (1735-1826) ging in de zomer van 1780 naar Amsterdam om in de Republiek der Verenigde Nederlanden politieke en financiële steun te vinden voor de Amerikaanse opstand tegen de Engelsen. Zijn zonen John Quincy (13) en Charles (10) vergezelden hem. Aanvankelijk kreeg Adams weinig voet aan de grond in Holland, en in elk geval durfden de bankiers geen lening aan zonder sanctie van de Staten-Generaal. Wel stonden zij sympathiek tegenover het streven, terwijl de stadhouder Engelsgezind was. Adams begreep weinig van de Nederlandse verhoudingen. Toen het tij leek te keren ten gunste van de opstandelingen, was de Republiek bereid om na Frankrijk als tweede staat diplomatieke banden aan te gaan met de Verenigde Staten. Zo werd Adams op 19 april 1782 geaccrediteerd als gezant van de VS. In juni lukte het hem om een lening te krijgen van Amsterdamse kooplieden en bankiers met een waarde van vijf miljoen gulden, destijds een aanzienlijk bedrag. (Er is een syndicaat gevormd tussen de Staphorsten, de Willinks en De la Lande & Fijnje om een lening voor de Verenigde Staten te organiseren.) Het was de eerste buitenlandse lening aan de VS. In oktober 1782 ondertekende Adams namens de VS een vriendschaps- en handelsverdrag tussen zijn land en de Republiek. Na het tekenen van de vrede tussen de VS en Engeland in Versailles in 1783, waarbij hij aanwezig was, werd Adams de eerste gezant in Londen (1785), met Den Haag als bijpost. In 1788 keerde hij terug naar de VS. In 1987 werd het John Adams Institute opgericht, gevestigd te Amsterdam en gericht op culturele uitwisseling tussen Nederland en de VS.
 
Bron: nl.wikipedia.org
trailer van de miniserie over John Adams gebaseerd op de biografie van David McCullough

Nicknames of John Adams
The Duke of Braintree A sarcastic reference to his grandiose airs
His Rotundity Coined in response to Adams’ suggestion that President Washington be addressed as “His Majesty”; mocks Adams’ size.
The Atlas of Independence
The Colossus of Debate Given to him by Thomas Jefferson for his ability to argue a political case
Bonny Johnny
The Father of the Navy He built up the U.S. Navy during his presidency
Old Sink or Swim For the speech in which he vowed “To sink or swim; to live or die; survive or perish with my country”
Your Superfluous Excellency So called by Benjamin Franklin when Adams was vice president

miniserie John Adams [ imdb.com ] | miniserie John Adams [ hbo.com ]
recensie in Trouw