Blueberry [ 7 ]

herlezen: de avonturen van Luitenant Blueberry
Vogelvrij verklaard en Angelface 1974-1975

cover van AngelfaceDeze twee albums worden vaak samen met de drie voorgaande albums als één lang verhaal beschouwd. Vogelvrij verklaard begint waar Ballade voor een Doodskist ophield, in de militaire strafgevangenis van Francisville in Alabama waarin Blueberry terecht gekomen is na zijn onfortuinlijke avontuur in Mexico. Hij is nu definitief de anti-held geworden met een grimmige, kaalgeschoren kop. Charlier en Giraud hebben van hun personage bewust een outcast gemaakt en hem daarmee uitgetild boven het niveau van de gemiddelde cowboystrip. Blueberry is een volwassen strip geworden, maar zonder de hinderlijke sex of het diabolische geweld dat veel strips voor volwassenen aankleeft.

kaart Colorado - New Mexico
het verhaal speelt zich af in Colorado
en New Mexico

Blueberry‘s grote kwelgeest in dit tweeluik is de doortrapte Kelly. We maken ook kennis met een nieuw personage, Angel Face naar wie een van de albums genoemd is. Zijn companen McClure en Redneck ontbreken ditmaal, maar Blueberry krijgt wel hulp van de moddervette madame Guffie. Het verhaal draait om een complot waarin de samenzweerders een aanslag op president Ulysses Grant willen plegen. Generaal Grant was in de Burgeroorlog de opperbevelhebber van de Unie, maar de regering onder zijn presidentschap was tamelijk corrupt.

plaat 8b uit Angelface
Angelface plaat 8b
Duffy probeert met haar laatste woorden de president van de Verenigde Staten te overtuigen van Blueberry’s onschuld, maar bereikt tragisch genoeg juist het tegendeel

Ulysses GrantUlysses Simpson Grant (1822 – 1885) was de bekendste Noordelijke generaal in de Amerikaanse Burgeroorlog en tussen 1869 en 1877 de achttiende president van de Verenigde Staten. Ulysses S. Grant was een buitengewoon succesvol generaal en werd daarmee beroemd; zijn regering werd echter doorlopend geplaagd door schandalen en beschuldigingen van corruptie. Hij werd zelf echter nooit aan corruptie schuldig bevonden. ( Bron: nl.wikipedia.org )

voorgaande posts | Blueberry [ official website ] | Blueberry [ moorsmagazine.nl ]