Blueberry [ 9 ]

herlezen: de avonturen van Luitenant Blueberry
Mister Blueberry tot en met Dust 1995-2005

Geronimo ApacheIn 1988 stierf scenarist Jean Michel Charlier met wie Giraud bijna vijfentwintig jaar had samengewerkt. Op dat moment woonde hij zelf in de Verenigde Staten en leek de reeks Blueberry met Het einde van de lange rit (1986) afgesloten. Maar in 1995 keert Giraud terug naar Frankrijk en pakt met Mister Blueberry na bijna tien jaar de draad weer op. Het scenario schrijft hij nu zelf, maar als eerbetoon aan Jean Michel Charlier komt zijn naam gewoon op de omslag. In 1995 is het voor Blueberry 1881 geworden; de Verenigde Staten zijn door een netwerk van spoorlijnen ontsloten. In 1890 zal de frontier definitief opgeheven worden. Het Wilde Westen is dan legende geworden. In de jaren daarvoor begint de commerciële exploitatie van kleurrijke figuren als Wild Bill Hickok, Buffalo Bill, Calamity Jane, Jesse James, de gebroeders Earp en Billy the Kid al op gang te komen. In de laatste vijf verhalen Mister Blueberry, Geronimo Apache, Schaduw over Tombstone, OK Corral en Dust is Blueberry zelf een levende legende geworden. Een schrijver uit Boston reist naar Tombstone in het Zuiden van Arizona om zijn legendarische held te ontmoeten. Mister Blueberry is inmiddels als pokeraar een tweede leven begonnen.

schetsen
wanneer Giraud aan een verhaal begint, maakt hij eerst in een schetsboek een indeling van de pagina’s

De tekeningen zijn zo onmiskenbaar in de stijl van Moebius, dat je je afvraagt of Jean Giraud zijn pseudoniem artistiek heeft overleefd. Moebius is een duizendpoot en zijn meesterhand laveert moeiteloos tussen het realisme en het burleske. Sommige karakters hebben opvallend lege gezichten, andere koppen zijn woest gekrabbeld, maar altijd trefzeker. Is Dust nu écht het laatste Blueberry album van Giraud geworden? Alles wees daarop, maar in 2008 liet de inmiddels 70-jarige Giraud weten dat hij weer zin had om een nieuw verhaal te maken dat zich moet afspelen in 1900, wanneer Blueberry een grijsaard geworden is. Giraud en Blueberry zijn taaie rakkers.

San Xavier Del Bac -Tuscon
San Xavier Del Bac (Tuscon) werd gesticht in 1783. De staat Arizona waarin ook Tombstone ligt, werd pas in 1863 aan de Verenigde Staten toegevoegd

In 1993 verschenen er twee films die Jean Giraud voor de vijf verhalen van Mister Blueberry inspireerden: Tombstone (1993) en Geronimo (1993)

voorgaande posts | Blueberry [ official website ] | Blueberry [ moorsmagazine.nl ]