life is pretty in Gazprom City

gisterenavond gezien bij de VPRO: Van Moskou tot Magadan
en In Europa: Rusland, 1991

Een klein avondje Rusland bij de VPRO. Eerst de laatste aflevering van Jelle Brandt CorstiusVan Moskou tot Magadan en daarna de op één na laatste aflevering van Geert Mak‘s In Europa over de val van de Sovjet Unie in 1991 en hoe het achttien jaar later met Rusland gesteld is. Dat leverde mooie televisie op. Jelle Brandt Corstius ontmoette verschillende Russen op weg van Vladikazkav naar Moskou en vroeg hen naar het wezen van de Russische ziel. In Europa ging op zoek in Sint Petersburg en ontmoette daar Misja Borzykin een popmuzikant die in de jaren tachtig al felle kritiek leverde op het systeem en daar onverminderd mee doorgaat, maar zijn toon is nu ironisch geworden: ‘life is pretty in Gazprom City‘.

De hieromonnik Otetsj Aleksej doet in In Europa (op 6 januari, Theofanie ) een traditionele kruisduik in een wak, terwijl de soundeditor van In Europa daarbij het “I am the Gazprom Fighter” van Misja Borzykin laat horen. Een treffend beeld van het huidige Rusland: tussen traditie en vertwijfeling.

De herhaling van In Europa is te zien aanstaande zaterdagmiddag 21 maart om 13.40 en de herhaling van Van Moskou tot Magadan op 4 april om 15.00. Maar daarna zijn beide uitzendingen hier en hier permanent te zien.