zu den Sachen selbst

Edmund Hussserl (1859-1938)

Edmund HussserlOp 8 april j.l. was het 150 jaar geleden dat de filosoof en grondlegger van de fenomenologie Edmund Husserl in Prossnitz (Moravië, nu Tsjechië) werd geboren. Hij schreef veertigduizend pagina’s vol om terug te keren naar waar het volgens hem in de filosofie omgaat: de verschijnselen zélf (‘zu den Sachen selbst‘). Zijn nalatenschap, die in Leuven wordt bewaard, is zo omvangrijk dat men nog altijd bezig is met de verwerking ervan. Husserl wordt gezien als de vader van de fenomenologie, een stroming binnen de filosofie die op het denken van de twintigste eeuw veel invloed had, met name op het existentialisme. Directe of indirecte leerlingen van Husserl waren o.a. de filosofen Martin Heidegger, Emmanuel Levinas, Maurice Merleau-Ponty, Jean-Paul Sartre en Paul Ricoeur.

Het Husserl-Archief te Leuven
behartigt de uitgave van het filosofisch werk van Edmund Husserl. Het werd gesticht in 1939, nadat Professor H.L. Van Breda erin geslaagd was om Husserls nalatenschap, die omwille van diens Joodse afkomst dreigde vernietigd te worden door de nationaalsocialistische autoriteiten, van Freiburg i.Br. in veiligheid te brengen in Leuven. De hoofdopdracht van het Husserl-Archief bestaat nog steeds in de wetenschappelijke ontsluiting van deze nalatenschap. Het Husserl-Archief ontvangt binnen- en buitenlandse bezoekers die de nalatenschap van Husserl of de uitgebreide fenomenologische bibliotheek van het onderzoekscentrum willen raadplegen. Dankzij het publiceren van wetenschappelijke monografieën en het inrichten van internationale wetenschappelijke bijeenkomsten, etc., speelt het Husserl-Archief een centrale rol in de ontplooiing en uitstraling van de fenomenologische beweging.
 
Bron: hiw.kuleuven.ac.be

Edmund Gustav Albrecht Husserl (Prossnitz, 8 april 1859 – Freiburg im Breisgau, 26 april 1938) was een Joods-Oostenrijks-Duitse filosoof en wordt beschouwd als de grondlegger van de fenomenologie, een tak van de ontologie. De fenomenologie (phaenomenon is het Griekse woord voor het verschijnende) is de leer van de verschijnselen. Husserl werd geboren in Moraviëdat toentertijd deel uitmaakte van Oostenrijk (tegenwoordig behorend tot Tsjechië). Hij studeerde in Leipzig filosofie, wiskunde en natuurkunde waarbij hij zich met name richtte op de sterrenkunde en de optica. In 1878 ging hij naar Berlijn en later naar Wenen om daar te promoveren in de wiskunde. Alhoewel hij van geboorte joods was, liet hij zich in 1886 dopen. Zijn vrouw, Malvine Charlotte Steinschneider, was ook van geboorte joods, maar ook zij liet zich voor hun huwelijk dopen. Daarna volgden er drie belangrijke periodes in zijn leven, elk in een andere plaats in Duitsland, namelijk Halle, Göttingen en Freiburg.
Bron: nl.wikipedia.org

Edmund Husserl zum 150. Geburtstag [ goethe.de ]