Bruxelles – Brussel

in Brussel : A la recherche du “Style Atome“ in het Atomium

De Belgische/Europese hoofdstad staat dit jaar in het teken van het beeldverhaal. Jammer genoeg komen we te laat voor de tentoonstelling over Blueberry die vorige maand afliep, maar er is zoveel georganiseerd dat er elke maand wel wat moois te zien is. De striproute in de Brusselse binnenstad is permanent te zien, al vanaf 1993. Het Musée Hergé opende dit jaar haar deuren en blijft daarna een trekpleister voor een internationaal publiek. Net als het Magritte Museum dat ook afgelopen voorjaar werd geopend. Brussel is goed bezig. Wel jammer dat de website van het Musée Hergé nog geen nederlandstalige versie heeft zoals de website van het Magritte Museum.

Atomium Comics
Het atomium is na de restauratie weer helemaal terug. Vorig jaar werd het halve eeuwfeest gevierd en dit jaar is er volop aandacht voor het beeldverhaal en de atoomstijl.

De tenstoonstellingen in het Atomium zou ik zeker willen zien. Strips, retro en architectuur. Drie vliegen in één klap.

A la recherche du “Style Atome“
De tentoonstelling zal een nieuwe blik werpen op de enorme nalatenschap van striptekenaars gaande van André Franquin tot Yves Chaland via Jijé, Tillieux, Will, Jidéhem, Joost Swarte, Ever Meulen, Serge Clerc of Daniel Torres. Deze stijl is afkomstig van de School van Marcinelle en wordt voortdurend herwerkt door deze designgevoelige kunstenaars. Deze tentoonstelling vindt plaats in het Atomium, een monument dat al sinds 1958 de “Atoomstijl“ in drie dimensies vertegenwoordigt.
 
Bron: blog.atomium.be
Striproute
De Stad Brussel startte met de aanbreng van stripschilderingen in 1993. Deze fresco’s vormen ondertussen een heus parcours door de stad, dat toeristen erg kunnen smaken. De hele route gaat langs 31 muren in de vijfhoek, en vier muren in Laken, voor een mooie wandeling op ontdekking van Brussel buiten de platgetreden paden. Het parcours is nu een integrerend deel van het Brussels erfgoed. En die troef willen wij in het stripjaar natuurlijk extra uitspelen, zodat iedereen het kent en erkent. Het komt nu zeker in de top van de favoriete toeristische bezienswaardigheden in onze hoofdstad, die ook de hoofdstad van het stripverhaal is. Naast de fresco’s hebben bepaalde straten van de hoofdstad ook een tweede, fictieve, naam als knipoog naar het Belgisch stripverhaal.
 
Bron: brusselstrip.com

atomium.be | brusselstrip.com/nl