vrede op aarde ?

Starets Johannes Krestjankin
Adviezen voor het geestelijk leven

VPRO gidsTerwijl onze koningin in haar kersttoepraak spreekt over ‘het nieuwe licht, de hoop in donkere dagen en het kerstkind’, zijn we intussen cynisch of op zijn minst sceptisch geworden in onze bezinning op de toestand in de wereld. Maar ‘vrede op aarde’ lijkt een even kunstmatige als onverwoestbare kerstgedachte. De VPRO gids probeert deze collectieve ‘kerstreflex’ te doorbreken en plaatst een zilveren duif op de cover met een gevleugelde zilveren tekst. ‘Oorlog op aarde’ Laten we de zoete dromen over kerstvrede dit jaar even opschorten. Vader Johannes Krestjankin wil ons ook wakker schudden. In zijn adviezen voor het geestelijk leven spreekt hij ons duidelijk toe: “Er bestaat helemaal geen vrede! Er is nooit vrede.” Maar toch zegt hij niet hetzelfde als Heraclitus die oorlog ‘de vader van alle dingen’ noemde. Integendeel, de starets (die in 2006 overleden is) wijst ons juist naar de Vader en Zijn Zoon in Wie wij de uiteindelijke vrede van het hart kunnen vinden. In de wereld blijft de vrede zo ver te zoeken dat het zalvende ‘vrede op aarde’ haast een perversiteit geworden is.

“Er bestaat helemaal geen vrede! Er is nooit vrede. De Heer heeft de wereld geen vrede gebracht, maar het zwaard. Dit zwaard des Heren klieft tot op het bot; alleen in geloof, alleen met God en in God vinden wij rust en vertroosting en kunnen wij gebeurtenissen interpreteren.”

Starets Johannes Krestjankin

Johannes Krestjankin(…) de spirituele ontreddering in West-Europa is inmiddels vele malen ernstiger dan die in Rusland en wij ontberen node geestelijk leiders als vader Johannes om ons zo nu en dan geestelijk door elkaar te schudden en ons leven en een ander perspectief te plaatsen dan dat van het ons omringende Westerse christendom, waarin een ‘softe’ opvatting van de christelijke liefde en streven naar wereldse genoegzaamheid, een leven in vrede en rust, het vluchten voor ziekte en ongemak en het moeiteloos accepteren van de zonde de boventoon voeren. Wat voor een verfrissende ervaring is het niet om vader Johannes ons als het ware vanaf het papier toe te horen roepen: “Er bestaat helemaal geen vrede! Er is nooit vrede. De Heer heeft de wereld geen vrede gebracht, maar het zwaard. Dit zwaard des Heren klieft tot op het bot; alleen in geloof, alleen met God en in God vinden wij rust en vertroosting en kunnen wij gebeurtenissen interpreteren.”
 
Bron: vader Sergi Merks in het voorwoord van ‘adviezen voor het geestelijk leven’

adviezen voor het geestelijk leven [ nl.orthodoxlogos.com ]