De Bijbel volgens Hollywood

gezien op televisie: The Ten Commandments van Cecil B. DeMille (1956)

10 commandmentsIn de jaren vijftig stond er in de meeste Amerikaanse huizen al een televisie en het bioscoopbezoek liep daardoor terug. Om de bioscoopfilm een extra injectie te geven bedachten de grote filmmaatschappijen van alles om het publiek weer naar bioscoop te lokken. Met de spektakelfilm keerde de Hollywoodfilm in zekere zin weer terug naar de tijd waarin D.W. Griffith (1875-1948) zijn spektakelstukken maakte. Maar Griffith was in 1948 overleden. Een andere Hollywoodpionier en een van de oprichters van Paramount Cecil B. DeMille (1881-1959) was nog altijd actief. Vanaf 1914 had hij al tientallen films op zijn naam staan. Een daarvan was The Ten Commandments die hij in 1923 al had gemaakt. Net als Intolerance van D.W.Griffith was dit een imponerende spektakelfilm met levensgrote decors en honderden figuranten. Om het bioscooppubliek terug te winnen, besloot Paramount halverwege de jaren vijftig tot een remake en de 75-jarige DeMille deed The Ten Commandments nog eens over, maar nu in vistavision, technicolor en met duizenden figuranten. Het publiek moet net zo geïmponeerd zijn geweest als in de vroege jaren van de film. De felle kleuren knalden van het enorme doek. Daar had de televisie niet van terug. De film werd een enorm succes en zeven keer genomineerd voor een Oscar. Een paar jaar later speelde “Mozes” voor concurrent MGM in een ander Bijbelse spektakelstuk dat elf Oscars won (van de twaalf nominaties).

And God said Let there be light, and there was light. And from this light, God created life upon earth. And man was given diminion over all things upon this earth and the power to choose betweem good and evil. But each sought to do his own will because he knew not the light of God’s law. Man took dominion over man, the conquered were made to serve the conqueror, the weak were made to serve the strong, and freedom was gone from this world. So did the Egyptians cause the children of Israel to serve with rigor, and their lives were made bitter with hard bondage. And their cry came up unto God. And God heard them and cast into Egypt, into the lowly hut of Amram and Yochabel, the seed of a man upon whose mind and heart would be written God’s law and God’s commandments, one man alone against an empire.
(De verteller aan het begin van de film)

10 commandments
decor uit The Ten Commandments
boven 1923 en onder 1956
The Ten Commandments doet nauwelijks of geen oproep tot enige interpretatie maar wil spektakel bieden. Veel elementen van de film, zoals sommige effecten en het traditionele toneelspel dat DeMille zijn acteurs laat opvoeren, kunnen tegenwoordig oubollig of zelfs kitsch overkomen, maar voor het publiek destijds waren deze groots. Het werk was de best bezochte film van 1956 en is in de V.S. op vier na de film met de grootste opbrengst aller tijden.
 
Bron: nl.wikipedia.org
intolerance
de enorme decors die D.W. Griffith voor Intolerance (1916) liet bouwen, zijn legendarisch geworden en stonden aan het begin van het Hollywoodspektakelstuk

The Ten Commandments [ imdb.com ]