gekleurd grijs

Johannes Kneppelhout en Gerard Bilders Brieven en dagboek

Gekleurd GrijsJaren geleden schreef ik iets over de boekjes Schilders in Oosterbeek van Victorine Hefting, Kneppelhout en de Veluwse schildersbent van Else Maas en twee boekjes van Peter van der Kuil: Jan Kneppelhout en zijn tijdgenoten plus een wandelgids langs verschillende markante plekken in de schilderachtige omgeving van Oosterbeek, verschenen bij Uitgeverij Kontrast. Enige tijd geleden verscheen bij Uitgeverij Waanders het boek Gekleurd Grijs, waarin het dagboek van Gerard Bilders (zoon van de Oosterbeekse schilder W.G. Bilders) én een deel van zijn briefwisseling met de Oosterbeekse mecenas Johannes Kneppelhout is opgenomen. De inleiding is van Wiepke Loos.

Ik heb tegenwoordig allerlei avondgedachten en maak schilderijen met landschappen,
die en silhouette tegen
cadmium-luchten uitkomen

Gerard Bilders, dagboek, 26 mei 1862

Gerard BildersDe jonggestorven landschapschilder Gerard Bilders (1838-1865) wordt beschouwd als een van de voorlopers van de Haagse School. Naast een delicaat geschilderd oeuvre zijn er ook belangwekkende geschriften van zijn hand bewaard gebleven, die door de letterkundige Johannes Kneppelhout in een zeer gelimiteerde editie zijn uitgegeven.
 
Als schilder maakte Bilders zich omstreeks 1860 los van de Romantiek en zocht naar zijn eigen zeggen naar een toon, dien wij gekleurd grijs noemen. De lezenswaardige en ontroerende briefwisseling met Kneppelhout geeft inzicht in Bilders„ moeizame kunstenaarsbestaan, zijn worstelingen met zijn talenten en de slopende ziekte (tuberculose) waaraan hij op 26-jarige leeftijd bezweek. Een belangrijk deel van de correspondentie is gewijd aan de grote Europese literatuur, het negentiende-eeuwse kunstleven en Kneppelhouts opvoedingsidealen.
 
Deze integrale heruitgave van het zeldzame Dagboek en Brieven van A.G. Bilders – wel vergeleken met de brieven van Van Gogh – is rijk geïllustreerd met werk van Gerard Bilders, zijn voorgangers en tijdgenoten, en is voorzien van een uitgebreid notenapparaat.
 
Bron: waanders.nl
Kneppelhout
Jan Kneppelhout en zijn tijdgenoten
wandelgids Oosterbeek en omgeving
Aangetrokken tot de bijzondere schoonheid en sfeer die Oosterbeek en omgeving uitstralen, strijken hier in de 19de eeuw vele schilders, schrijvers, dichters, wetenschappers en andere vooraanstaanden neer. Onder hen is ook Jan Kneppelhout (1814-1885). Hij en zijn echtgenote, Ursula van Braam, maken hun huis de Hemelsche Berg tot een plek waar talenten en notabelen vooraanstaande samenkomen. Jan Kneppelhout en zijn tijdgenoten laat de lezer in een cultuurhistorische wandeling kennis maken met deze 19de-eeuwers en met een gebied dat ook nu nog vele pittoreske plekken kent. Het bevat unieke historische foto’s en afbeeldingen van kunstwerken en een aparte handzame gids die de wandelaar langs de rijke historie en het schitterende landschap van Oosterbeek voert.
192 pag. + wandelgids 32 pag. 250 illustraties, Full colour, form. 17×24 cm, gebonden met harde kaft ISBN: 978-90-78215-21-9 -€šÂ¬ 27,50
 
Bron: uitgeverijkontrast.nl
Kneppelhout gedenkteken
Op 17 september 1895 bood het dankbare Oosterbeek mevrouw Ursula Kneppelhout haar en “wijlen haren onvergetelijke Echtgenoot” een gedenkteken aan ter gelegenheid van haar 70ste verjaardag.

Gerard Bilders, brieven en dagboek [ dbnl.org ]
Johannes Kneppelhout [ dbnl.org ]