retro 1975

op de zolder van mijn ouderlijk huis vond ik oude hitlijsten

top 40Mijn ouders zijn honkvast en wonen vandaag alweer 42 jaar in het huis waar ik ben opgegroeid. Vorige week werd een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd. Dat betekende dat er op de zolder met dozen moest worden geschoven en dat nodigde tegelijkertijd uit tot een opruiming. Cees Nooteboom heeft wel eens gezegd dat de herinnering een hond is die gaat liggen waar hij wil. Van de dozen op de zolder van mijn ouderlijk huis kun je precies het omgekeerde zeggen. Ze staan er en staan er, totdat er weer eens in gesnuffeld wordt. Niet door een hond, maar door de Marcel Proust in mij. Afgelopen week had ik juist een stukje over de zomer van 1975 geschreven en nu vond ik in een van die dozen een stapeltje hitlijsten uit 1975 en 1976. Je bekijkt ze en hoort in je hoofd vanzelf de muziek weer en wordt teruggezogen in de tijd. Zo vond ik ook de top 40 van 20 december 1975, de week waarin Bohemian Rapsody op een vijftiende plaats binnen kwam. Drie weken later, in 1976 verdrong Queen de zingende zusjes van Pussycat van de eerste plaats. Bohemian Rapsody staat nog altijd bijna elk jaar bovenaan in de top 2000.

top veertig
20 december 1975 de dag dat de Bohemian Rapsody voor het eerst in de hitlijst stond. Om vervolgens nooit meer te verdwijnen.
In het programma Tracks op Arte zag ik laatst warempel de Duitse discodames van Silver Convention voorbijkomen met Fly Robin Fly (op een negende plaats in het lijstje boven) waarbij je goed kunt horen dat disco zijn wortels had in o.a. de ‘Sweet Philly’ en het niet moest hebben van diepzinnige teksten.


nummer één hits in 1975
| alle top 40 hits van 1975