ausfahrt Venlo

donderdagavond gezien bij IKON: Kaffeefahrt ins Krematorium (2011)

AusfahrtKaffeefahrt ins Krematorium van Sergej Kreso is een van de beste documentaires die ik de laatste tijd gezien heb: informatief, boeiend, goede montage en uitstekende muziek. In de documentaire reizen we een dag mee met een groep ouderen uit het Ruhrgebied die met een gratis busreisje over de grens gelokt wordt naar Venlo. Daar worden ze twee uur losgelaten, zodat ze kunnen gaan koffie shoppen. Maar het eigenlijke doel van de reis is het crematorium in Venlo waar de groep wordt rondgeleid over het terrein en zelfs een kijkje krijgt bij de ovens van het crematorium. “U bent zomers gekleed mevrouw, u dacht natuurlijk, het wordt heet in het crematorium vandaag!” grapt de buschauffeur, wanneer de ouderen bij het crematorium de bus verlaten.

Kaffeefahrt ins Krematorium

Tussendoor zien we een paar gesprekken thuis met een enkele ouderen die deze dag meereizen. Dat levert ontroerende maar ook tenenkrommende momenten op. Bijvoorbeeld de ruim negentigjarige vrouw die al sinds 1941 weduwe is en twee kinderen verloor in de oorlog. Of ze nog lang hoopt te leven. Welnee! En dan het ruziënde echtpaar over de wens van de echtgenoot om gecremeerd te worden tegen de wens van zijn echtgenote in. “Ik kniel niet voor een urn!” verzekert de vrouw haar man. Aan tafel zit hun zwaar gehandicapte zoon van 34 jaar. “Het gaat erom dat je naastenliefde hebt getoond”, legt hij haar uit, “niet of je vooraan in de kerk zit … en daarbuiten een duivel bent!”

Karl SchuhmacherMeer familiedrama schemert ook door bij Karl Schuhmacher, de begrafenisondernemer uit Essen, die in deze documentaire mooi geportretteerd wordt. Zijn vader, die ook Karl heette, maakte 35 jaar geleden een eind aan zijn leven en had zijn zoon gevraagd hem op te volgen. De kleinzoon wordt geïnterviewd op de begraafplaats bij de familiegraven. Hij geeft een korte toelichting bij het rijtje voorouders. Waarom er geen steen ligt op het graf van zijn grootvader, wil de interviewer weten. De familie achtte het destijds niet verstandig wanneer zijn vader zijn eigen naam op het graf van zijn grootvader zou lezen, legt de kleinzoon uit. Karl Schuhmacher blijkt de dood van zijn vader nog altijd niet goed verwerkt te hebben. Ook al positioneert hij zijn begrafenisonderneming op de markt als een prijsvechter, als begrafenisondernemer is hij onberispelijk en integer. Kaffeefahrt ins Krematorium is permanent te zien op Holland Doc.

bestattungsinstitut-karl-schumacher.de