Napoleon en zijn schilders [ 17 ]

Mattheus Ignatius van Bree (1773-1839)
 

Weinig historische figuren zijn zo vaak geschilderd als Napoleon Bonaparte. Niet alleen tijdens zijn bewind maar ook tijdens de Restauratie bleven schilders historische gebeurtenissen vastleggen met Napoleon in het centrum van de aandacht. Tijdens de dictatuur en het Franse keizerrijk (1799-1814) was de „fotorealistische„ classicistische stijl de officiële stijl.

De intocht van Napoleon in Amsterdam, 1811
Mattheus Ignatius van Bree 1813
De intocht van Napoleon in Amsterdam, 1811

De schilder Mattheus Ignatius van Bree werd in 1773 in Antwerpen geboren en kreeg les van de Vlaams landschapsschilder Petrus Johannes van Regemorter. Daarna vertrok hij naar Parijs waar hij een ‘Cato in Utica‘ won die hem in de gelegenheid stelde om in Rome te gaan studeren. Van 1797 tot 1804 verbleef hij in deze stad. Hij schilderde vele grote doeken met historische taferelen en wist als historieschilder in Vlaanderen een grote naam op te bouwen.

Het Amsterdam Museum heeft voor de restauratie van het schilderij De intocht van Napoleon te Amsterdam ruim 51.000 euro opgehaald. Het doek van de schilder Mathieu van Bree uit 1813 is met 6 bij 4 meter een van de grootste schilderijen in Nederland. Het doek heeft een tijd lang opgerold gelegen, waardoor er beschadigingen waren ontstaan. Om het schilderij te restaureren, vroeg het museum bezoekers en cultuurliefhebbers om hulp. Vanaf oktober konden zij door middel van dit zogeheten crowdfunding een klein deel van de restauratiekosten op zich nemen.
 
Bron: nos.nl

alle posts uit deze reeks