boetedoening

gisterenavond gelezen: de boetecanon van Andreas van Kreta
en het leven van Maria van Egypte

Andreas van KretaIn de Orthodoxe Kerk wordt op de vijfde woensdagavond van de Grote Vasten traditioneel de gehele boetecanon gelezen van Andreas van Kreta en daarna uit het leven van Maria van Egypte. De boetecanon is opgedeeld in negen oden die weer bestaan uit troparen en de oden worden afgewisseld met een irmos. Andreas van Kreta geeft een soort catechese en herinnert ons in zijn boetecanon aan vele Bijbelse figuren, hoe zij God gediend hebben of hoe zij Hem afvallig zijn geworden. Maar het doel van de boetecanon is om de eigen zonden indachtig te zijn en ons te keren tot God, de Schepper en Rechter van ons leven.

Als een droom, als een bloem, glijdt ons leven voorbij.
Waartoe verwarren wij ons nog
in allerlei dwaasheid?

boetecanon van Andreas van Kreta
(vierde ode, maandag)

Steeds dichter komt het einde naderbij, mijn ziel, onophoudelijk komt het naderbij, en toch maakt gij u niet bezorgd en treft geen voorbereidingen? De tijd dringt: sta op, de Rechter staat voor de poorten. Als een droom, als een bloem, glijdt ons leven voorbij. Waartoe verwarren wij ons nog in allerlei dwaasheid?
 
uit de boetecanon van Andreas van Kreta (vierde ode, maandag)
Maria van Egypte
In onze iconenhoek hangt een reproductie van een Russische icoon van Maria van Egypte. De kleine afbeeldingen laten episoden uit haar leven zien.

De heilige Maria in kwestie werd geboren in Egypte en vluchtte op de leeftijd van twaalf jaar naar Alexandrië. Sommige bronnen noemen haar een prostituee anderen vermelden uitdrukkelijk dat ze geen geld vroeg voor haar diensten. Zeventien jaar later reisde ze met de pelgrims mee als marketentster naar Jeruzalem voor het feest van de kruisverheffing. Op een bepaald moment wilde ze de Heilige Grafkerk in Jeruzalem binnengaan maar werd verhinderd door een onbekende kracht. Ze vroeg vergiffenis voor haar levensstijl en bad tot een Theotokos icoon van de heilige Maria buiten de kerk. Nu kon ze wel de kerk binnengaan. Een stem zei haar dat ze rust zou vinden als ze de Jordaan overstak. Dus vertrok ze naar het klooster van de heilige Johannes de Doper aan de oever van de Jordaan en ontving de communie. De volgende morgen trok ze zich terug in de woestijn met drie broden en leefde de rest van haar leven in de woestijn.

verder lezen…

Maria van Egypte [ adolphus.nl ]