35 jaar geleden

gezien op Nederland 1: De lege plek-Het zwijgen van Bovensmilde

De laatste week van mei vijfendertig jaar geleden is een gedenkwaardige week. Op 25 mei waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Twee dagen eerder waren vier Molukse jongeren in een lagere school in Bovensmilde binnengedrongen en hielden daar 105 kinderen en leerkrachten gegijzeld. Tegelijkertijd vond er een treinkaping plaats bij De Punt. De verkiezingen gingen op 25 mei toch door, maar de landelijke campagnes werden stilgelegd.

Verkiezingen 1977
Postzegel ter gelegenheid van de Tweede Kamerverkiezingen in 1977

Een dag later opende in de RAI in Amsterdam Amphilex 77, een internationale postzegeltentoonstelling. Postzegels waren toen een populair beleggingsobject. Met mijn grote broer ging ik naar de tentoonstelling in de RAI. We kochten tientallen velletjes voor twee gulden per stuk en dachten onze slag geslagen te hebben. Ze liggen nog steeds als waardeloos waardepapier in de la.

Amphilex 77
velletje zegels van de Amphilex 1977

Door de documentaire De lege plek – Het zwijgen van Bovensmilde die gisterenavond laat op Nederland 1 werd uitgezonden, kwam eind mei 1977 weer in mijn herinnering.

Top 10 1977
De Top 10 in de laatste week van mei 1977

De lege plek – Het zwijgen van Bovensmilde