katholiek en protestant

Filosofie Scheurkalender, zondag 13 maart
( … ) Umberto Eco sprak van een ‘godsdienstoorlog’ tussen de twee computersystemen. “Ik ben er heilig van overtuigd”, schrijft hij, “dat de Macintosh katholiek is en DOS protestant. De Mac werkt geheel volgens de catechismus, het wezen van de openbaring zit samengebald in begrijpelijke formules en in schitterende iconen. Ieder die hem gebruikt heeft recht op heil. DOS schept ruimte voor een vrije interpretatie van de geschriften, vereist persoonlijke beslissingen, gaat ervan uit dat het heil niet in ieders bereik ligt. Ver van de barokke menigte van feestvierders zit de DOS-gebruiker gekluisterd in de eenzaamheid van zijn eigen innerlijke wereld.”

Maar hoe zit het nu met het besturingssysteem Windows? In het essay Virtueel Polytheïsme citeert Jos de Mul wederom Eco:

( … ) Ook Windows, een op de Macintosh genspireerd besturingssysteem dat in combinatie met DOS gebruikt kan worden, wordt door Eco trefzeker op de religieuze landkaart geplaatst: “Windows is een schisma te vergelijken met de anglicaanse afscheuring, grootse ceremonieën in de kathedraal, maar ook de mogelijkheid van een plotselinge terugkeer naar DOS om een reeks dingen te veranderen op grond van merkwaardige beslissingen”.

Umberto Eco on PC’s and Macs