heilige martelares

vandaag vieren we de naamdag van de heilige martelares Elisabeth

hl. ElisabethHet is onmogelijk niet onder de indruk te zijn van het leven van de heilige Elisabeth groothertogin van Rusland. Vandaag is het 94 jaar geleden dat ze door de bolsjewieken in Alapajewsk werd vermoord en voor de eeuwigheid geboren werd. De dag daarvoor was de tsaar en zijn familie omgebracht waaronder tsarina Alexandra, de zuster van Elisabeth. Haar relieken én die van haar medezuster, de heilige Varvara, bevinden zich sinds 1921 in het klooster van Maria Magdalena in Gethsemané op de olijfberg in Jeruzalem.

Litie 5/18 juli toon 8
In koninklijke paleizen hebt gij het voorbijgaande licht gezien
maar gij hebt u niet laten verleiden door voorbijgaande schoonheid
alles hebt gij verlaten en uzelf als niets beschouwd
gij zijt gegaan in de voetsporen van Abraham
en nadat gij het huis van uw vader en Duitsland verlaten had
zijt gij gekomen in het Russische land
en daar vond gij het licht zonder ondergang
 
uit het officie van de heilige Elisabeth, Litie toon 8 (vertaling: Klooster Moeder Gods Portaïtissa, Trazegnies, België)
heilige Elisabeth
de heilige Elisabeth
als groothertogin én als moniale
Gij hebt in de gevangenis de moordenaar van uw man bezocht en gij hebt hem vergeven dat hij uw prins heeft vermoord. Gij hebt hem de genade geschonken van de volledige vergeving.

uit de Grote Vespers van 5/18 juli

De heilige Elisabeth was een dochter van groothertog Ludwig IV en prinses Alice en daarmee een kleindochter van koningin Victoria van Engeland. Haar moeder was de lievelingsdochter van koningin Victoria en met hen deelde Elisabeth haar serieuze karakter en sterke geloof. Haar jongste broer Ernst Ludwig volgde in 1892 zijn vader op als groothertog van Hessen-Darmstadt.

Op de Mathildenhöhe had hij in opdracht van zijn schoonbroer, tsaar Nicolaas II van Rusland, een Russische kapel laten bouwen waar diensten werden gehouden wanneer zijn schoonfamilie uit Rusland op bezoek was. Elisabeth en haar man Serge Alexandrovitch konden zo ook de goddelijke Liturgie in het Kerkslavisch vieren wanneer ze op familiebezoek in Duitsland waren.

Darmstadt
vorig jaar bezochten we het Russische kerkje gewijd aan Maria Magdalena op de Mathildenhöhe in Darmstadt. Er worden nog steeds wekelijks diensten gehouden.

Elisabeth von Hessen-Darmstadt [ nl.wikipedia.org ]