Mausoleum

vier weken geleden Ravenna bezocht
Saint Germain van Auxerre stierf daar in het jaar 448

Vandaag is het de naamdag van Saint Germain van Auxerre (378-448), niet te verwarren met Saint Germain van Parijs, die een eeuw later leefde. Saint Germain stierf in 448 in Ravenna waar hij op bezoek was bij keizer Valentinianus III om te pleiten voor ordeherstel en vrede in Armorica. Tijdens dit bezoek heeft hij ook de keizerin-moeder, Galla Placidia (388-450) ontmoet. Deze stierf twee jaar na hem in 450. Toen we een maand geleden in Ravenna waren, bezochten we haar kleine mausoleum dat ze in 425 had laten bouwen.

Mausoleum van Galla Placidia
het Mausoleum van Galla Placidia
vier weken geleden in Ravenna

Saint Germain zou dit mausoleum in 448 dus ook gezien kunnen hebben. Na zijn dood werd zijn stoffelijk overschot vanuit Ravenna overgebracht naar Auxerre waarvan hij bisschop was geweest. Koningin Clothilde (480-545) liet boven zijn graf een kerk bouwen.

St.Germain
icoon met de heilige Saint Germain (links)
De heilige Germanus moet rond 378 in de Franse stad Auxerre geboren zijn. Hij studeerde voor rhetor te Rome en werd prefect in Auxerre. Daar maakte hij kennis met het christendom en liet zich dopen. Op zijn beurt wist hij vervolgens de latere apostel van Ierland, Patricius, voor Christus te winnen. In 418 volgde hij Sint Amator op als bisschop van de stad Auxerre. Hij was bevriend met Sint Martinus van Tours, de stichter van de monniksgemeenschappen in Gallië, en had nauw contact met Sint Hilarius van Arles. Tezamen met Sint Lupus van Troyes (ca. 479; feest 29 juli) werd hij in 429 door paus Sint Coelestinus I naar Engeland gezonden om er de kerk van Brittanniëte zuiveren van pelagiaanse invloeden.
 
Bron: heiligen-3s.nl

Saint Germain van Auxerre [ nl.wikipedia.org ]