Charles VIII

vanavond op Nederland 2: The Borgias episiode 6 The French King

In de serie The Borgias wordt vanavond een nieuw historisch personage geïntroduceerd: Karel VIII van Frankrijk (1470-1498). Het is een mooie rol van de Franse acteur en regisseur Michel Muller, die met zijn Franse accent de couleur locale komt versterken. De Franse koning was niet moeders mooiste en scenarist Neil Jordan gebruikt dat gegeven om een komische noot te zetten. De Urbanus-achtige personage die Muller neerzet, hoort eigenlijk meer in een klucht thuis, dan in een historische film. Maar The Borgias is nu eenmaal een peperdure productie en dus afhankelijk van een breed publiek en daarom mogen naast de seks en het geweld ook de humor niet ontbreken. Historische soap is voor deze tv-serie daarom een rakere typering dan historisch drama.

Charles VIII
Michel Muller als Karel VIII en een historische afbeelding (met dank aan 3pipe.net)

Op de voortreffelijke website 3pipe.net van Hasan Niyazi worden alle afleveringen uit The Borgias geanalyseerd op hun historische en kunsthistorische juistheid.

Karel VIII was een zwakke en dromerige persoonlijkheid, wiens geest beïnvloed werd door de lectuur van vele ridderverhalen. Door zijn incompetentie gingen Artesië(Artois), Franche-Comté en Roussillon voor Frankrijk verloren. Hij besteedde zijn energie in hoofdzaak aan zijn Italiaanse politiek, aanvankelijk met een grote expeditie in 1494, die leidde tot de inlijving van het koninkrijk Napels in februari 1495. Na een paar maanden moest hij echter afzien van zijn aanspraken op de Napolitaanse kroon: onder druk van de Heilige Liga, een monsterverbond gesloten tussen Ferdinand van Aragón, Maximiliaan van Oostenrijk, paus Alexander VI en de stadstaten Milaan en Venetië, moest hij zich terugtrekken achter de Alpen.
 
Bron: nl.wikipedia.org

The French King [ theborgias.wetpaint.com ]