de evolutie van de natuurfilm

vrijdagavond gezien op BBC 2: Attenborough: 60 Years in the Wild

Sir David AttenboroughDavid Attenborough is voor mij de Kuifje onder de natuurverslaggevers. Veertig jaar geleden keek ik al naar zijn ontdekkingsreizen door de natuur, toen nog in zwart-wit. Sir David zit zestig jaar in het vak en de BBC zendt op vrijdagavond Attenborough: 60 Years in the Wild uit, een terugblik op zijn carrière als natuurverslaggever. De 86-jarige verteraan reist naar plekken waar hij decennialang geleden reportages maakte. Het is leuk om naar zijn anekdotes te luisteren, wat zich achter de schermen van de documentaires afspeelde en te horen hoe de cameratechniek zich de afgelopen zestig jaar ontwikkeld heeft. Zo leerde ik in de eerste aflevering dat bij onderwateropnamen vóór de opkomst van de videocamera de filmspoel de beperkende factor was. Met een videocassette kon de cameraman veel langer onder water blijven filmen dan met een filmspoel. Ook de night shot van de infrarood camera zorgde voor een doorbraak in de natuurfilm.

een van de leukste reportages van David Attenborough vind ik nog altijd die met de Australische Bowerbird.

Aan Hans Dorrestijn is de “natuurkermis” die de BBC ons voorschotelt niet besteed, zei hij vorige week in zijn reactie op Eartflight. Met geavanceerde cameratechnieken dringen we steeds verder door in de natuur en gaan daarin voorbij aan ons natuurlijke blikveld. Een spectaculaire opname van bijvoorbeeld een krokodil die aan de waterkant een drinkende gnoe aanvalt, is bloedstollend om naar te kijken. Maar al die waterdruppels die in slow motion opspatten, dat zien we volgens Dorrestijn in werkelijkheid helemaal niet zo. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Maar juist deze blikverruiming maakt ons getuige van de verborgen kant van de natuur. Het hoeven geen grote gebeurtenissen te zijn zoals een krokodil die een gnoe verscheurt. De Franse documentaire Microcosmos bewijst dat ook de insectenwereld in het gazon spektakel oplevert of betovert wanneer er met macrolens gefilmd wordt.

Sir David Attenborough gives his unique perspective on over half a century of innovation in wildlife filmmaking – developments that have brought ever more breathtaking and intimate images of wildlife to our television screens, changing our view of life on the planet forever. He revisits key places and events in his filming career, reminisces with his old photos and reflects on memorable wildlife footage – including him catching a komodo dragon and swimming with dolphins. Returning to his old haunts in Borneo, he recalls the challenges of filming in a bat cave and shows how with modern technology we can now see in the dark.
 
Bron: bbc.co.uk

davidattenborough.co.uk | More Attenborough at BBC [ bbc.co.uk ]