twee westerns

zaterdag gezien: The Man from Laramie (1955) van Anthony Mann
en True Grit (2010) van Joel en Ethan Coen

True GritDe jaren vijftig en zestig waren natuurlijk de gouden tijd van de western. Rond 1970 leek het genre volledig uitgemolken. Peter Fonda probeerde het in 1971 nog met een softe “psychedelische western” (The Hired Hand) en in 1973 verscheen een modieuze “science fiction western” (West World). Maar in de jaren zeventig en tachtig waren er eigenlijk geen cowboys meer op het witte doek te zien. Het publiek was western-moe. Totdat Clint Eastwood in 1992 iedereen verraste met Unforgiven. Het zorgde voor een opleving van het genre. De laatste twintig jaar worden er weer westerns gemaakt, al is de frequentie veel lager dan in de jaren vijftig en zestig.

Dat de gebroeders Coen in 2010 uiteindelijk ook een western zouden maken, was enigszins te verwachten met hun obsessie voor de midwest. No country for old men (2007) was in feite een eigentijdse western. O Brother, Where Art Thou? (2000) speelde zich af in de jaren dertig. Voor een klassieke western hoefden ze nog maar zestig jaar terug te gaan in de tijd en konden ze gewoon op hun plek blijven: de midwest.

True Grit is een remake van de gelijknamige western uit 1969. John Wayne won er toen een oscar mee. Naast hem speelden Glen “Rhinestone Cowboy” Campbell, Robert Duvall en Dennis Hopper. De versie van de gebroeders Coen heeft ook een ijzersterke bezetting: Jeff Bridges speelt Rooster Cogburn en Matt Damon speelt La Boeuf. Maar de echte ster is de 13-jarige Hailee Steinfeld die voor haar rol als de 14-jarige Mattie Ross 13 awards won.

Mattie Ross is een jongedame wiens vader vermoord werd. Ze is uit op wraak en rekent daarbij op de hulp van Rooster Cogburn, een stoere Marshall. Met zijn ooglapje ziet hij er gevaarlijk uit en bovendien beschikt hij over een beruchte reputatie. Voor Mattie is hij de geschikte persoon om de moordenaar te vinden, maar Rooster zelf lijkt niet geïnteresseerd. Uiteindelijk kan ze hem toch overhalen om de moordenaar, ene Tom Chaney, te zoeken, waarna ze de hulp krijgen van La Boeuf. Die laatste is een Texas Ranger die dezelfde moordenaar zoekt in verband met een andere moordzaak.
 
Bron: nl.wikipedia.org

The Man from LaramieZaterdagmiddag werd op BBC 2 een klassieke western uitgezonden. The Man from Laramie is de vijfde en laatste western die Anthony Man maakte met James Stewart in de hoofdrol. Stewart is waarschijnlijk een van de zachtaardigste cowboys uit de geschiedenis van de western. Daarbij moet wel gezegd worden dat hij in een tijd speelde waarin het genre zélf nog “zachtaardig” was, vergeleken bij de tweede generatie westerns in de jaren zestig.

De film is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Thomas T. Flynn, dat in afleveringen verscheen in The Saturday Evening Post tussen 2 januari en 20 februari 1954. Later werd het verhaal ook in boekvorm gepubliceerd. De plot wordt wel eens omschreven als de westernversie van het toneelstuk King Lear van Shakespeare.
 
Bron: nl.wikipedia.org