offshore-economie

gisteren gezien bij Tegenlicht: de tax free tour

Sublieme aflevering van Tegenlicht over multinationals en belasting- paradijzen. Wie zijn de werkelijke machtshebbers in de westerse wereld, de nationale staten of de multinationals? En hoe sterk staat onze democratie tegenover de macht van de opzij geparkeerde tientallen biljoenen van de multinationals die eigenlijk als belasting afgedragen hadden moeten worden?

tax free tour
website van VPRO Tegenlicht
Elk jaar, uiterlijk op 1 april, moet alles weer binnen zijn: Uw aangifte voor de inkomstenbelasting. Naar waarheid ingevuld en zo nodig met toelichtende bijlagen. Ergens in de zomer hoort u of u nog moet bijbetalen voor wegen, scholen, ziekenhuizen en andere publieke voorzieningen.
 
Hoe anders werkt het voor een multinational. Wat ooit begon als een manier om het betalen van dubbele belasting te voorkomen (want tweemaal dezelfde belasting betalen in twee verschillende landen is wat veel van het goede) is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk te krijgen. Zo ontstond de zogenoemde “offshore-economie”; een parallel universum waarin omvangrijke kapitaalstromen met de snelheid van het licht de wereld overgaan.
 
En waarvan de totale omvang van wat superrijken en bestuurders van multinationals er hebben ondergebracht geschat wordt op zo’n 32.000 miljard dollar. Een financiële schaduwwereld welke met een hoge mate van geheimhouding omringd wordt.
 
Bron: tegenlicht.vpro.nl

de discussie over belastingparadijzen laait weer op [ ftm.nl ]