voorbijganger in Schaarbeek

gisteren een stadswandeling gemaakt doorheen Schaarbeek

Vier jaar geleden maakte ik met Michaela twee Art Nouveau-wandelingen doorheen Brussel. Ditmaal keerden we naar Brussel terug om de deelgemeente Schaarbeek te bekijken. We begonnen bij het Place Colignon waar in 1880 het imposante Hotel de Ville in neo-Renaissancestijl gebouwd werd. De rijk versierde Renaissancegevels rond het stadhuis van Schaarsbeek zijn afgekeken van de Grote Markt.

Schaarbeek en Saint Gilles
De gemeentehuizen van de Brusselse deelgemeenten Schaarbeek (boven) en Sint Gilles (onder) zijn gebouwd in neo-stijlen die de grandeur van de Gouden Eeuw van Brussel in de herinnering roepen.

Maison AutriqueVan daaruit gingen we eerst naar het Maison Autrique, de geboorteplaats van de Art Nouveau in Brussel. De beroemde architect Victor Horta ontwierp het in 1893 voor zijn vriend Eugène Autrique. Een bezoek aan dit wonderlijke huis is een aparte ervaring. Van de kelder naar de zolder maakten we een spannende ontdekkingsreis. Net als in het Victor Horta Museum in Saint Gilles dwaal je hier door een woonhuis waar de jaren negentig van de negentiende eeuw tot in de details geconserveerd zijn.

Dit jaar is er een kleine tentoonstelling ingericht met oude cinematografische instrumenten. In sommige kamers worden projecties gebruikt om de geest van de bewoners uit het verleden tot leven te wekken. De deur van de badkamer staat op een kier zodat je nog net een glimp kunt opvangen van een Victoriaanse schone die haarzelf staat te ontkleden. Het zou Sarah Bernard of Mary Pickford kunnen zijn. De emaillen badkuip met leeuwenklauwtjes staat er nog net zo bij als in 1895. Het duo Schuiten-Peeters maakte een album over dit bijzondere huis.

Art Nouveau in Schaarbeek
onze wandeling doorheen Schaarbeek. De mooiste gevels vonden we aan de Avenue Eugène Demolder

Na het Maison Autrique liepen we door een druilerig Schaarbeek via de Place Colignon naar het Verboeckhovenplein. Van daaruit maakten we een rondje Avenue Eugène Demolder, Huart Humoirlaan en Sleeckxlaan. Daar vonden we de mooiste gevels in neo-stijlen en art nouveau gebouwd in de jaren vlak vóór de Eerste Wereldoorlog. De straten zijn nu vervuild (en genivelleerd) met geparkeerde auto’s, die vaak ook in de voortuinen staan. Als je die even wegdenkt, voel je iets van de grandeur die deze wijk honderd jaar geleden had.

Avenue Eugène Demolder
huizen aan de Avenue Eugène Demolder

Voorbijganger in Saint Gilles | Voorbijganger in de Louizawijk