Märchenkönig

vorige week gezien op DVD: Ludwig II (2012)

Ludwig II DVDIn juni 1986, precies honderd jaar na de dood van Ludwig II (1845-1886) bezocht ik Schloss Neuschwannstein voor de allereerste keer. Het sprookjeskasteel is sinds 1950 het eindpunt en hoogtepunt van de Romantische Straße. Sinds 2010 bezoeken we jaarlijks de betoverende omgeving waar Ludwig II zijn sprookjeskasteel liet bouwen. Een biopic over de Märchenkönig laten we niet aan ons voorbijgaan. Vorig jaar verscheen de meest recente, die eenvoudig Ludwig II heet. De Duits-Roemeense Sabin Tambrea speelt een androgyne Ludwig.

We volgen zijn leven waarbij de nadruk gelegd is op het middendeel tussen 1866 en 1871. Het zijn de jaren waarin Beieren als Dritte Deutschland samen met het Oostenrijkse Keizerrijk bezwijkt onder de macht van Pruisen. De nederlaag bij Königgratz in 1866 markeert voor Beieren het keerpunt. Daarna vecht het samen met Pruisen in 1870 tegen Frankrijk. Na de proclamatie van het Duitse Keizerrijk in 1871 keert Ludwig II steeds meer in zichzelf. Zijn jongere broer is krankzinnig geworden en opgesloten in een inrichting. Ludwig vlucht in een droomwereld en ziet in Lodewijk XIV zijn grote voorbeeld. Op verschillende plaatsen in Beieren laat hij peperdure kastelen bouwen, waarvan Schloss Neuschwannstein het bekendste is. De astronomische uitgaven worden tenslotte zijn ondergang. De sprookjeskoning is niet meer te handhaven…

Ludwig II
Ludwig II met Wagner (boven), met Napoleon III (onder) en tegen het einde van zijn leven in 1886
Op het einde van zijn leven liet de regering de koning onbekwaam verklaren. De officiële reden was dat men vanwege zijn excentrieke gedrag dacht dat hij gek geworden was. In hoeverre deze beschuldiging juist was of gewoon een excuus om de vorst af te kunnen zetten is nog steeds bron van twijfel. Hoe dan ook, Lodewijk werd gevangengezet in het Slot Berg. Hoewel hij een uitstekende zwemmer was verdronk hij op 13 juni 1886 onder mysterieuze omstandigheden in de Starnberger See ten zuiden van München, samen met zijn psychiater Dr. Bernhard von Gudden. De lichamen werden om 10 uur ‘s avonds gevonden na een zoektocht. Het zakhorloge van Lodewijk was blijven staan op 18.45 u.
 
Zeven weken na zijn dood werden de kastelen opengesteld voor het publiek. Bij het meer werd een kapelletje gebouwd en elk jaar wordt op de dag van zijn overlijden een ceremonie ter nagedachtenis gehouden. Zijn praalgraf in de Michaelskerk in München is ook een bedevaartsoord, de koning blijft de nationale trots van Beieren.
 
Bron: nl.wikipedia.org

official site [ warnerbros.de ] | Ludwig II [ imdb.com ]
Ludwig II [ de.wikipedia.org ]