big data

gisteren gezien bij VPRO Tegenlicht:
Uw persoonlijke data zijn goud waard

Kennis is macht, meten is weten en data zijn goud waard. VPRO Tegenlicht opende gisteren weer het venster op de echte wereld. In dit geval de wereld van de datahandel. Een paar experts werden daarbij aan het woord gelaten: Jaron Lanier (Informaticus, muzikant, auteur en pionier op het gebied van virtual reality), Viktor Mayer-Schönberger (Professor aan Oxford en auteur), Brian Dalessandro (data-expert bij online reclamebureau Dstillery) en Alex Pentland (Professor ‘Media Arts & Sciences’ aan de MIT en een van de meest invloedrijke datawetenschappers ter wereld.)

Big Data
Big Data is watching you

Doordat we via zoekmachines, sociale media en mobiel telefoonverkeer digitale sporen achterlaten, is een hele industrie ontstaan om deze sporen te verzamelen en te analyseren. Deze analyses worden weer aan bedrijven, organisaties en overheden doorverkocht. Data mining of data warehousing wordt het genoemd. Sociologie en massapsychologie stonden al langer in dienst van marketing. Maar met big data erbij wordt het zelfs mogelijk om het (koop)gedrag van individuen en groepen te voorspellen. Hoe gevaarlijk is dat?

Professor Alex “Sandy” Pentland is optimistisch. Big data maakt het volgens hem mogelijk om ziektes en misdaad te bestrijden en zelfs om oorlog te voorkomen. Tegenlicht neemt een kijkje bij Predpol in San Francisco. De politie patrouilleert daar waar volgens data-analyse van de computer een grotere kans op misdaad is. Het lijkt te werken. De aanwezigheid van de politie werkt preventief. Toch vind ik het optimisme van Pentland ook naïef. Als je met big data oorlog kunt voorkomen, kun je er ook oorlog mee ontketenen.

Jaron Lanier is realistischer. De macht van data is subtieler en verraderlijker dan de botte macht van wapens. We zijn met onze smart phones, tablets en pc’s ingesponnen in een wereldwijd web waar we onze sporen achterlaten die gebruikt worden om ons gedrag te beperken door het subtiel te manipuleren.

Uw persoonlijke data zijn goud waard [ tegenlicht.vpro.nl ]