JFK

postzegels van John Fitzgerald Kennedy (1917-1963)

Ik lag in de wieg bij oma toen Kennedy vermoord werd. Zo, dat is eruit. De herfst van 1963 was dramatisch in onze familie. Mijn broertje lag bijna twee maanden met ernstige verbrandingen in het ziekenhuis en een neefje van mij ging dood. Toch was de gebeurtenis in het verre Amerika ook een schok. De beelden uit Dallas waren op 22 november 1963 misschien nog indringender dan de beelden uit New York op 11 september 2001. Want televisie was nog een relatief jong medium in Nederland en voor de meeste mensen nog een magisch kastje of een glazen bol.

John Fitzgerald Kennedy
herdenkingszegel uit 1963

Dat de moord op Kennedy in ons geheugen gegrift staat, heeft toch veel te maken met de televisiebeelden die toen voor het eerst in de huiskamer doordrongen. De hele wereld was plotseling getuige. En dat kun je van de moord op Mc Kinley op 6 september 1901 niet zeggen. Mijn opa (geb. 1895) heeft bijvoorbeeld nooit geweten waar hij was op de dag dat McKinley vermoord werd. Ik weet wel waar ik als baby van zes maanden was toen president Kennedy vermoord werd.

John Fitzgerald Kennedy
frankeerzegel uit 1967

President Kennedy is een icoon geworden. Na de Russische kosmonaut Joeri Gagarin is hij waarschijnlijk de meest afgebeelde persoon uit de jaren zestig op postzegels. Nederland heeft nooit een herdenkingszegel van hem uitgegeven al zijn er toch heel wat straten en pleinen naar hem genoemd. De Duitse Bundespost gaf een jaar na zijn dood een herdenkingspostzegel uit.

John Fitzgerald Kennedy
… de Duitse herdenkingszegel uit 1964 verscheen ook in West-Berlijn met de opdruk Berlin. Want Kennedy was nu eenmaal ein Berliner

JFK postzegels wereldwijd [ catawiki.nl ]