easy listening

het pianoduo Arthur Ferrante & Louis Teicher
de filmscore van The Apartment (1960)

Ferrante & TeicherEind jaren vijftig brak niet alleen de rock ‘n roll door, maar ook de easy listening. Meestal ging het daarbij om “onsterfelijke melodieën” of bekende muziek uit musicals en films. Het waren licht-klassieke arrangementen vaak met veel blazers. In Europa vlogen langspelers van Mantovani, Bert Kaempfert en James Last de deur van de platenwinkel uit. En in de Verenigde Staten platen van Ferrante & Teicher. Ferrante & Teicher? Hier heeft dit pianoduo nooit echt naam gemaakt. Of er moet nog een film over de heren gemaakt worden, zoals dit jaar met Liberace gebeurd is.

The Apartment
Arthur Ferrante en Louis Teicher waren bijna even populair als Buddy Holly (hun bril was in ieder geval even populair) en gingen zelfs met Kennedy op de foto

Ik ontdekte het duo door de film The Apartment (1960) van Billy Wilder. De score is gecomponeerd door Adolph Deutsch. Het is rijk georkestreerde filmmuziek met hier en daar zwijmelarrangementen voor strijkers zoals tot 1960 nog gebruikelijk was in een romantische komedie. De film kwam in de zomer van 1960 uit maar speelt zich af rond kerst 1959. Eigenlijk is het dus een kerstfilm. De langspeler van Ferrante and Teicher zal met kerst 1960 in Amerika onder heel wat kerstbomen hebben gelegen.

The Apartment
The Apartment (1960)
The Westside Story
In 1961 deden Ferrante & Teicher ook Bernstein’s score van The West Side Story

Ferrante & Teicher [ en.wikipedia.org ]