volg de meester [ 50 ]

kopieën naar een portret van Sir Thomas Lawrence (1769-1830)
 

De Engelse portretschilder Thomas Lawrence was rond 1800 samen met John Hoppner de voornaamste portretschilder van Engeland. Toen deze laatste in 1810 overleed, had Lawrence geen directe concurrentie meer en werd hij de beroemdste portretschilder van zijn tijd.

kopieën Sir Thomas Lawrence
kopie naar een portret van Mary Anne Bloxam (ca. 1825) door Sir Thomas Lawrence, olieverf op geprepareerd papier. linksboven: eerste stadium.
rechts: tweede stadium.
linksonder: tweede versie, eerste stadium

Het is een geïdealiseerd portret met een duidelijke signatuur van het sentimentalisme. Mrs. Bloxham deed in dezelfde haarmode als Madame Recamier of Louise van Pruisen met een haarbandje en bevallige krullen. De pijpenkrullen verraden echter dat we al in de Regency Era of Biedermeier zitten, de overgang tussen de Napoleontische tijd en de Victoriaanse tijd.

volg de meester [ 1-50 ] | van oude meesters en dingen die niet voorbijgaan