Mattheus en ik

gisterenavond gezien bij NCRV Document: Mattheus en ik
een portret van de evangelist Mattheus van der Steen
door Victor Vroegindeweij

Wat een prachtige documentaire! Chapeau voor Victor Vroegindeweij die zonder te oordelen toch kritisch bleef.

Victor Vroegindeweij en Mattheus van der Steen
Victor en Mattheus zijn vrienden
In Mattheus en ik onderzoekt filmmaker Victor Vroegindeweij wat hij als atheïst kan leren van zijn vriend, de ambitieuze evangelist Mattheus van der Steen. Het is voor het eerst dat Van der Steen de media toelaat in zijn kerk en persoonlijke leven.
 
De ster van Mattheus van der Steen (37) rijst snel. Hij is de charismatische voorganger van de snel groeiende kerk „House of Heroes„ in Harderwijk en directeur van TRIN (Touch Reach and Impact The Nations). Die organisatie verzorgt gebedsgenezingen in Pakistan, India en Myanmar, bijeenkomsten waar duizenden mensen op af komen. Van der Steen is er van overtuigd dat God nog altijd op aarde is en via de Heilige Geest mensen kan genezen van kanker, blinden weer kan laten zien en doden kan opwekken. Niet iedereen is enthousiast over Mattheus en zijn manier van werken. Ook christelijke organisaties en media bekritiseren zijn claims: zo beweert hij dat er goud uit zijn bijbel stroomde, dat hij heeft gezien dat mensen in Mozambique uit de dood opstonden en dat blinde kinderen in Myanmar weer konden zien.
 
Filmmaker Victor Vroegindeweij is een worstelende atheïst die kampt met een angststoornis. Hij vraagt zich af of deze is ontstaan door een gebrek aan religie in zijn leven en of hij kracht kan vinden bij de God van Mattheus. Hij gaat met Mattheus mee naar gebedsgenezingen en voert veel gesprekken met de evangelist.
 
Bron: pers.ncrv.nl

victorv.nl | trin.nl