zondag in pskov

vandaag brengen we een bezoek aan het Mirozhsky klooster in Pskov

Ik kom zojuist terug van de Liturgie in de kerk van het kremlin waar ik samen met Dimitri en zijn moeder Tatjana ben geweest. Het was weer helemaal vertrouwd. Toch heel veel nieuwe indrukken. De iconostase hier is de hoogste die ik ooit gezien heb, 7 verdiepingen hoog, 42 meter de hemel in.

Gisterenavond waarin we op bezoek bij de vader van Dimitri, Alexander Stroila een bekende illustrator en filmmaker. Hij heeft een mooi atelier hier in Pskov, bovenin een troosteloos grijs woonblok. Via een donker en stinkend trappenhuis kom je uiteindelijk helemaal bovenin een ruim en licht atelier, vol schilderijen van zijn vrouw Tatjana en grafiek van haar man. We hebben natuurlijk wodka gedronken en zijn werk bekeken.

Vandaag staat er genoeg op het programma: over 15 minuten komen Dimitri en Tatjana mij hier uit het internetcafé ophalen en gaan we naar het museum waar René, Jan en Sergi al zijn. Daar krijgen we een rondleiding, o.a. langs de beroemde iconen van de School van Pskov.

Mirozhsky klooster

We gaan daarna de oudste Byzantijnse fresco’s bekijken (1160) in het Mirozhsky klooster. Het belooft een mooie middag worden…

Mirozhsky klooster [ orthodoxwiki.org ]