Ik hou niet van fantasyfilms

gezien in de bioscoop: The Chronicles of Narnia

Na de prachtige film Shadowlands over de schrijver C.S. Lewis, ben ik gisterenavond naar de verfilming van zijn Narnia-boeken geweest en ik kwam al snel tot bovenstaande conclusie. De hoofdpersonen komen via een kleerkast in een andere wereld terecht en je voelt ‘ m al : daar zal wel een of andere strijd tussen goed en kwaad aan de gang zijn, en ja hoor!

Ongetwijfeld is Narnia het antwoord van Disney op het succes van de Harry Potterfilms en The Lord of the Rings en trekt het een groot publiek. Maar ik hou niet van die groteske veldslagen met griezels en zeker niet van een leeuw die de Opstanding imiteert.

The Chronicles of Narnia
Fantasy van het type sword and sorcery is altijd weer zo uitgekauwd en oppervlakkig: een scheutje middeleeuwen en een scheutje magie, wat harige mutanten met een slecht gebit en vooral veel quasi-diepzinnige symboliek.
De Kronieken van Narnia is een zevendelige boekenserie in het fantasy-genre, geschreven door C.S. Lewis. De boeken werden jaarlijks gepubliceerd van 1950 tot en met 1956 en zijn allemaal in het Nederlands vertaald. Oorspronkelijk zijn de boeken uitgegeven in een niet-chronologische volgorde. “Het neefje van de tovenaar” en “Het paard en de jongen” verschenen bijvoorbeeld als laatste. Later zijn de boeken als chronologische serie uitgegeven.
 
De boeken gaan over een magisch land, Narnia. Het ontstaan van Narnia en de contacten tussen onze wereld en Narnia worden beschreven in het boek “Het neefje van de tovenaar”. Net als J.R.R. Tolkien, mede-christen en goede vriend van C.S. Lewis, verweefde Lewis verschillende christelijke thema’s in de boekenserie. Naar verluidt ging Lewis volgens Tolkien met de Narnia-verhalen daar zelfs zodanig ver in, dat Tolkien het niet eerbiedig meer vond. Met name in het tweede deel van de serie is er een duidelijke analogie aan te wijzen tussen Jezus Christus en de leeuw Aslan.

narniafilms.nl | over C.S.Lewis [wikipedia]