god = liefde

Afgelopen maand verscheen Deus Caritas Est
de eerste encycliek van paus Benediktus XVI
God is liefde: wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem“ (1 Joh. 4, 16)
Deze woorden uit de Eerste Brief van Johannes spreekt met verrassende duidelijkheid over het hart van het christelijk geloof: het christelijke beeld van God en het resultaat van deze afbeelding in de mensheid en zijn bestemming. In hetzelfde vers geeft de Heilige Johannes ook een soort samenvatting van het christelijk leven: “Zo hebben wij de liefde leren kennen die God voor ons heeft, en wij gelóven in haar“. (1 Joh. 4, 16)
 
Bron: rkdocumenten.nl

Zo begint paus Benediktus XVI zijn eerste encycliek Deus Caritas Est De immer uptodate online encyclopedie wikipedia schrijft het volgende over de nieuwe encycliek:

paus Benediktus XVIDe titel is afkomstig van de Eerste brief van Johannes (vers 4:16). In 42 alinea’s over 70 pagina’s bespreekt de encycliek de concepten eros (seksuele liefde), agape (onvoorwaardelijke liefde), logos (het woord) en hun verhouding tot de leer van Jezus Christus. Het document legt uit dat eros en agape beide inherent goed zijn, maar dat eros het gevaar loopt te worden gedegradeerd tot enkel seks wanneer het niet in balans wordt gebracht door een Christelijk spiritueel element.
 
De mening dat eros inherent goed is, staat in contrast met de zienswijze van Anders Nygren, een Lutherse bisschop, die aan het begin van de twintigste eeuw in zijn boek Eros en Agape verkondigde dat agape de enige echte Christelijke vorm van liefde is, en dat eros (een uitdrukking van de menselijke verlangens) ons afhoudt van God.
 
Bron: wikipedia.org
Titiaan: de hemelse en aardse liefde
de hemelse en aardse liefde op een Italiaanse postzegel [ schilderij van Titiaan ]

Een Nederlandse vertaling staat inmiddels online.

katholieknederland.nl en katholieknieuwsblad.nl over de encycliek.