Zweedse aristocraat

Alexander Roslin. Portrettist van de aristocratie
in het Twents Museum, Enschedé tot 12 april 2015

De Zweedse schilder Alexander Roslin (1718-1793) is niet echt bekend in Nederland, maar geldt toch als een van de grootste portretschilders uit de achttiende eeuw. Zijn portretten zijn gepolijst en qua afwerking vergelijkbaar met die van zijn tijdgenoot Pompeo Batoni (1708-1787). Beiden werkten ze voornamelijk voor aristocraten en andere welgestelde opdrachtgevers. Ik maakte onlangs een olieverfstudie van het portret dat hij schilderde voor de Zweedse koopman en politicus John Jennings (1729-1773).

Alexander Roslin
Alexander Roslin 1769
portret van John Jennings (detail)

Dit portret is nu voor het eerst in Nederland te zien op de tentoonstelling Alexander Roslin – Portrettist van de aristocratie in het Twents Museum in Enschedé.

Roslin glossy
Ter gelegenheid van deze bijzondere tentoonstelling geeft het Twents Museum een decadente glossy uit die de aristocratie uit de achttiende eeuw op haar hoogtepunt laat zien. De Franse Revolutie die een einde maakte aan het feestje voor de happy few, maakte Alexander Roslin net nog mee. Hij stierf in 1893 op 75-jarige leeftijd.
Roslin vereeuwigde de heersende klasse op het hoogtepunt van haar rijkdom en macht. Hij was de chroniqueur van de decadentie van de late 18de eeuw. Maar deze rijkdom en decadentie waren, zo blijkt achteraf, ook een laatste stuiptrekking van een klasse die spoedig haar macht en aanzien zou verliezen. Het waren roerige tijden: er heerste politieke en sociale onrust en deze bereikte een hoogtepunt met de Franse Revolutie in 1789. Vele door Roslin geschilderde vorsten en edellieden verloren tijdens de Revolutie hun posities en daarmee hun status. Sommigen verloren zelf letterlijk hun hoofd onder de guillotine of kwamen anderszins op gewelddadige wijze om het leven. Dat Roslin zelf, als representant van de gehate klasse van het Ancien Régime, wonderwel de Revolutie overleefde komt waarschijnlijk omdat hij niet van Franse komaf was.
 
Bron: rijksmuseumtwenthe.nl

Alexander Roslin. Portrettist van de aristocratie [ rijksmuseumtwenthe.nl ]