russische schilders [ 6 ]

Ilja Jefimovitsj Repin (1844 -1930)

Ilya Repin is de laatste jaren ook in Nederland enorm in de belangstelling komen te staan. Zijn grote overzichttentoonstelling Repin, het geheim van Rusland vier jaar geleden in het Groninger Museum was een mediaevent dat door oud-president Michail Gorbachov geopend werd. Voor mij was het toen de eerste keer dat ik met zijn schilderijen kennis maakte. Vorig jaar was ik heel blij toen ik in het Russisch Museum in Sint-Petersburg weer een groot aantal werken van hem terugzag.

Ilya RepinGeboren in de Oekraïne, werd Repin aanvankelijk opgeleid tot ikonenschilder. Tijdens het doorlopen van de kunstacademie in Sint-Petersburg – waar hij overigens eerst niet werd toegelaten – raakte hij ervan overtuigd dat ware kunst het echte leven zou moeten uitbeelden. Een van zijn eerste werken, Boerlaki (Boottrekkers van de Wolga), voldeed volledig aan dat criterium: het laat arbeiders zien die blijkbaar goedkoper waren dan paarden. Het sloeg meteen aan en is nog altijd zijn bekendste werk. Naast dergelijk maatschappijkritisch werk vervaardigde Repin enkele historische taferelen en vooral veel portretten, o.a. van Moessorgski en Tolstoj.
Ivan de Verschrikkelijke
Iwan de Verschrikkelijke en zijn zoon
Op de academie schilderde hij een aantal bijbelse taferelen. Voor zijn afstudeerwerk De opwekking van de dochter van Jaïrus ontving hij een gouden medaille en een beurs voor maar liefst zes jaar studie in het buitenland. Met zijn vrouw Vera trok hij naar Europa. Tijdens hun verblijf in Parijs maakte hij kennis met de nieuwe stroming impressionisme, maar hij hield zelf vast aan zijn haast fotografische, realistische stijl. Zijn beste werk maakte Repin in de 19e eeuw. Na de bolsjewistische machtsovername in 1917 vestigde hij zich op zijn landgoed in Finland.
 
Bron: statenvertaling.net

Ilya Repin in Olga’s Gallery | meer Russische schilders