moeder van alle westerns

gezien: Once Upon a Time in the West (1968)

Vanmiddag heb ik aan een portret geschilderd en vanavond weer eens naar het meesterwerk van Sergio Leone gekeken. Elke keer valt me weer op hoe ijzersterk de fotografie en de belichting in deze film zijn. Onvergetelijk blijven natuurlijk de enorme closeup’s van Harmonica (Charles Bronson) en Frank (Henry Fonda) in supercinemascope. Prachtige koppen en al kijkende naar de film schilderden mijn ogen verder.

Once upon a Time in the West, Harmonica
Harmonica (Charles Bronson)
Once Upon a Time in the West gaat om het “oude westen” t.o.v. de nieuwe tijd. Het oude westen wordt gerepresenteerd door de drie “echte” mannen: Harmonica, Cheyenne en Frank voor wie oude waarden gelden als eer en (bloed)wraak. Zij zijn de vertegenwoordigers van een uitstervend ras, dat wordt verdrongen door de moderne tijd – symbolisch voorgesteld door de de spoorweg die onverbiddelijk hun richting oprukt. De moderne tijd wordt gerepresenteerd door een type compleet tegengesteld aan “de echte man”: een zwakke, kreupele en laffe machtsdenker Morton: de treinbaron, die met kunstmatige nieuwerwetse middelen als geld en techniek de oude waarden en echte mannen verdrijft.
 
JB op filmtotaal.nl
Once upon a Time in the West, Frank
Frank (Henry Fonda)
Henry Fonda

 

Henry Fonda

reacties op Once Upon a Time in the West